Mesečna inflacija u oktobru 0,3 odsto, međugodišnja 8,5 odsto

U poređenju sa decembrom prošle godine cene u Srbiji su u proseku povećane za 7,0 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru je u odnosu na septembar rast cena zabeležen kod obrazovanja, 2,9 odsto, odeće i obuće 1,7 odsto, zdravlja 0,8 odsto.

Kod alkoholnih pića i duvana, opreme za stan i tekućeg održavanja, restorana i hotela, rast je bio po 0,5 odsto, kod stanovanja, vode, struje, gasa 0,3 odsto, transport i rekreacije i kulture za po 0,2 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupi komunikacije i iznosio je 0,1 odsto,

Bruto devizne rezerve na kraju oktobra rekordnih 24,388 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra su iznosile 24,38 milijardi evra (24.388,7 miliona evra), što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca otkada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine).

U toku oktobra bruto devizne rezerve povećane su za 206,2 miliona evra, objavila je Centralna banka. Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181,9 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20.253,7 miliona evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca. U odnosu na kraj septembra bile su više za 290,1 milion evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 160,0 miliona evra), kao i priliva po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 65,4 miliona evra i po drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 10,5 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu izmirenja deviznih obaveza države (neto otplata kredita i druge obaveze) u ukupnom iznosu od 222,0 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 192,3 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata za oko 6,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,2 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 762,1 milion evra i bio je za 300,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.410,2 miliona evra.

U oktobru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto kupila 25 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3.410 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, navedeno je u saopštenju NBS.

 

(RTS)


Ostavite komentar