Memorandum o saradnji PKS-a i ukrajinske komore

Mihailo Vesović je posle potpisivanja Memoranduma rekao novinarima da srpska i ukrajinska privreda imaju zajedničke interese i da „rezultati od prošle do ove godine napreduju bez obzira na sve što se dešava“.

„Verujem u perspektivu tih odnosa zato što smo kompatibilni i zato što mnoge industrijske i poljoprivredne kompanije iz Srbije i Ukrajine imaju interes za saradnju. Imamo uspešne primere saradnje u prehrambenoj industriji i poljoprivredi“, rekao je Vesović.

On je dodao da je za Srbiju važno što je Ukrajina i dalje veliki izvoznik ne samo prehrambenih proizvoda, već i proizvoda crne i obojene metalurgije, ruda.

Vesović je rekao da i u teškim uslovima za Ukrajinu privrednici te zemlje razmišljaju kako da održe proizvodnju i sačuvaju svoja tržišta i dodao da mu je drago što je Srbija jedna od zemalja sa kojom žele da jačaju saradnju.

Čižikov je poručio da je „Ukrajina živa, da se u ovom trenutku bore za slobodu i demokratiju čitave Evrope“, kao i da ta zemlja deli zajedničke ciljeve i vrednosti sa Srbijom, zato što dve zemlje žele da postanu članice EU.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je Memorandum potpisan u „jako teškim okolnostima“ za Ukrajinu, ali da, „uprkos svim poteškoćama, može da se prepozna da Srbija i Ukrajina imaju zajedničke interese koji mogu u budućnosti da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo obe države“.

„Diskusije koje se već duže vreme odvijaju po pitanju stvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za ove zemlje mogu da se ubrzaju. Možda ćemo pristupiti tom zajedničkom tržištu ranije nego što se očekivalo, na obostranu korist svih zemalja koje se priključuju“, rekao je ambasador Hil.

(RTS)


Ostavite komentar