Mali s delegacijom MMF-a: Srbija će sledeće godine imati još bolje rezultate

Delegacija MMF-a boravi u Srbiji do 31. oktobra u okviru drugog razmatranja stendbaj aranžmana. Ovo je drugi sastanak Siniše Malog s tom delegacijom, na kojem su još jednom razgovarali o svim otvorenim pitanjima i interesovanjima MMF-a o važnim ekonomskim pitanjima za Srbiju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali i Donal Mekgetigan razgovarali su o planiranom povećanju penzija u januaru 2024. godine, o upravo usvojenom budžetu Srbije za narednu godinu, nivou javnog duga, poreskoj administraciji, energetskom sektoru, sistemu „Iskra“, neophodnoj zakonskoj regulativi za sprovođenje daljih reformi.

„Hvala na razumevanju i dosadašnjoj pordšci u teškim reformama koje sprovodimo. Puno toga je iza nas, ali čeka nas još posla i u tome je svaka podrška dragocena. Pažljivo pratimo sva svetska dešavanja koja nose ekonomske posledice i ponašamo se u skladu sa njima, na dobrom smo putu“, poručio je Mali na sastanku u Ministarstvu finansija.

Izrazio je očekivanje da će Srbija sledeće godine imati još bolje ekonomske rezultate. Naglasio je da se nastavlja izgradnja infrastrukture, auto-puteva i železničkih pravaca, prateće infrastrukture za organizaciju EKSPO izložbe po svim važećim zakonima, ali bez prostora za probijanje rokova, odlaganja, neefikasnost.

„Hoćemo da izbegnemo sve situacije koje bi prolongirale bilo koju fazu realizacije ovog projekta koji je od velike važnosti za Srbiju“, rekao je Mali.

„Javni dug pod kontrolom“

Na pitanje kakve su projekcije javnog duga za Srbiju u narednim godinama, Mali je odgovorio da su cifre ohrabrujuće, te da Srbija javni dug drži pod kontrolom uz nezaustavljanje reformi i razvoja i uprkos krizi.

„Likvidni smo, zadovoljan sam performansama i načinom kako upravljamo javnim dugom“, istakao je ministar finansija.

Mekgetigan je ocenio da je dobro što je budžet Srbije za narednu godinu već usvojen i još jednom pohvalio sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, ali i donetu Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

Očekuje da Srbija snažno nastavi reformu energetskog sektora.

Srbiji je ova međunarodna finansijska institucija krajem prošle godine odobrila dvogodišnji stendbaj aranžman vrednosti oko 2,4 milijarde evra. Aranžman je podrška dogovorenom ekonomskom programu Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar