Mali: Pripremni radovi za izgradnju Ekspo ispod zemlje se polako završavaju

Siniša Mali je rekao da će građani Srbije već za mesec i po dana videti radove iznad zemlje i da će u narednih nekoliko nedelja, odnosno mesec i po dana, biti postavljeni stubovi iznad zemlje za pojedine hale novog sajma i Ekspa.

„Nalazimo se ovde u Surčinu, na lokaciji gde se gradi novi Ekspo, novi Nacionalni stadion, niče potpuno jedan novi grad i, kao što vidite, ovde je veliki broj mašina i veliki broj radnika“, rekao je Mali novinarima tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu.

Mali je rekao da može da se očekuje da i predsednik Aleksandar Vučić poseti gradilište u narednih mesec i po dana. Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda.

„Nasipamo između metar i tri metra kamena i zemlje, a na kraju, kada se ovi pripremni radovi završe, biće oko 4,5 miliona kubika peska nasuto i oko skoro milion kubika kamena, dakle ogromni radovi“, rekao je Mali Tanjugu. Ministar je naveo da je razlog njegove posete gradilištu to što je već pre desetak dana počelo postavljanje šipova za prve objekte na Ekspu.

„Samo na ovom delu, dakle ovde gde će biti sedam hala novog sajma i Ekspa, biće oko 1.647 šipova, od kojih je već negde stotinak šipova postavljeno do dubine i do 18 metara i ovaj će posao biti završen u narednih par nedelja“, rekao je on. Istakao je da odmah nakon toga počinje postavljanje naglavnih i veznih greda, a zatim i stubova.

„Važno mi je da će građani Srbije videti već za mesec i po dana radove iznad zemlje“, rekao je Mali.

Za Nacionalni stadion između 3.000 i 4.000 šipova

Istakao je da će za Nacionalni stadion biti postavljeno između 3.000 i 4.000 šipova do dubine i do 25 metara.

„Hoću samo da građani Srbije razumeju kako se radi i o kako kompleksnim i komplikovanim radovima je reč, ali smo čak i malo ispred roka, što je dobro, a ovo postaje sigurno najveće gradilište u ovom delu Evrope“, naglasio je on.

Prema rečima ministra, ovo je najveća razvojna šansa za Srbiju.

(RTS)