Mali: Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Siniša Mali je objasnio da je danas počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

„Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola“, objasnio je Siniša Mali.

Ko ima korist

Mali je napomenuo i da će elektronske usluge za prijavu radnika jedinstvenom tržištu rada postati dostupne građanima tokom sledeće nedelje, kao i da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

Od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije će, dodao je Mali, korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Ukidanjem suvišne papirologije i procedura

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu.

Istovremeno, dodao je, privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše će dolaziti do nedostajućih kadrova.

„Iako Srbija danas ima rekordno visoku zaposlenost od 50,5 odsto i nisku nezaposlenost od 9,1 odsto, veoma nam je važno da privučemo novu radnu snagu iz regiona, imajući u vidu naše ambicije i planove obuhvaćene programom „Skok u budućnost – Srbija 2027. Zato je ovo za nas velika stvar koja će doprineti rešavanju pitanja nedostatka radne snage“, rekao je Mali“, navodi se u saopštenju.

Dalji rast građevinske industrije

Siniša Mali je istakao i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je naglasio ministar Mali, podržavamo i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a Srbija je poslednjih godina apsolutni lider u regionu Zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija.

„U 2023. godini smo privukli rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Takođe, naša zemlja je prva po nivou stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i u periodu od tri godine imamo oko 60 odsto ukupnih investicija u taj region“, naveo je Mali.

Siniša Mali je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative @Otvoreni Balkan“, koju je, rukovodeći se politikom unapređenja ekonomske saradnje, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a upravo kako bi se olakšalo kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta

„Smisao inicijative „Otvoreni Balkan“ je od samog početka produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz realizaciju različitih mera koje će doneti, pre svega, brze, konkretne i jasne rezultate koji će biti vidljivi našim građanima i kompanijama, i koje će doprineti razvoju naših ekonomija. Takođe, veoma je važno da kroz implementaciju inicijative „Otvoreni Balkan“, stvorimo nove prilike za mlade ljude, da žive i rade u regionu, da ostanu ovde i da rade na daljem napretku naših ekonomija“, rekao je Mali.

Brze trake na graničnim prelazima

On je naglasio i da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada samo jedan od benefita inicijative „Otvoreni Balkan“, u okviru koje su, podsetio je, uspostavljene brze trake na graničnim prelazima radi olakšavanja poslovanja privredi i ubrzanja protoka roba, kako kamioni ne bi satima čekali na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno.

Ministar finansija je zaključio da nam je danas više nego ikada potrebna regionalna saradnja u svim oblastima, a što će doprineti ekonomskom razvoju, i daljem poboljšanju kvaliteta života građana..

(RTS)


Ostavite komentar