Mali: Obezbedili smo 1,5 milijardi dolara po veoma povoljnim uslovima

Siniša Mali je istakao da je na taj način država obezbedila dodatna sredstva i za finansiranje svih važnih projekata do 2027. godine i podsetio da je u okviru programa Srbija 2027. planirano ulaganje u 323 projekta u Srbiji. 

„Uspeli smo da prikupimo 1,5 milijardi dolara po izuzetno dobroj kamatnoj stopi. Mi smo na 10 godina prikupili novac po kamatnoj stopi od 4,7 odsto“, rekao je Mali.

On je naglasio da šestomesečni Euribor na današnji dan iznosi 3,7 odsto.

„Dakle, prikupili smo sredstva po stopi koja je samo jedan procentni pojam iznad Euribora, što pokazuje izuzetno veliko poverenje investitora iz celog sveta u Srbiju, u naše projekte, u našu budućnost, u stabilnost naših javnih finansija“, istakao je Mali. 

Republika Srbija je u sredu prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupila sredstva za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost.

„Po prvi put smo emitovali takozvane ESG obveznice, dakle održive zelene obveznice. Prva smo zemlja u ovom delu Evrope koja je to uradila, koja nema investicioni rejting i koja nije članica Evropske unije, što je veoma važno. Poslali smo veoma jasan signal celom svetu da se držimo zelene agende, s obzirom na to da ćemo deo tog novca iskoristiti i za izgradnju autoputeva, brzih pruga i svega onoga što podiže kvalitet života građana Srbije, a s druge strane to će doprineti očuvanju životne sredine“, rekao je Mali.

Sredstva namenjena za projekte 

Istakao je da će se ta sredstva koristiti i za veliki broj drugih projekata iz takozvane socijalne sfere, na primer za izgradnju Centra za rani razvoj dece.

To je, kaže, jedan od projekata sa kojim smo izašli pred investitore i dobili njihovo poverenje. 

Mali dodaje da će se sredstva koristiti i za povećanje budžeta za lečenje retkih bolesti i slično. 

Poručio je da država ni na koji način kroz tu emisiju obveznica nije uticala na stabilnost naših javnih finansija. 

„Sa ovih 1,5 milijardi dolara mi smo na ispod 50 odsto udela javnog duga u BDP, tačnije 49,5 odsto, što je dakle ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, daleko ispod nivoa koji je prosek evrozone od čak 89 odsto. A na računu sada imamo negde oko 5,4 milijardi evra. Dakle, imamo ogromnu rezervu i nema potrebe za dodatnim negde do polovine naredne godine“, naveo je Mali. 

„Sledeća stvar koja je veoma važna, Srbija 2027. je najveći razvojni projekat ili najveća razvojna šansa naše zemlje zajedno sa Ekspo izložbom koja će biti u Beogradu 2027. godine, jer smo na ovaj način obezbedili dodatna potrebna sredstva za finansiranje svih važnih projekata koje smo tu definisali, a to je nekih 323 projekta u celoj Srbiji“, naveo je Mali. 

Podsetio je da su planirana ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu, kulturu, obrazovanje… 

„Sa ovim smo obezbedili i novac da finansiramo sve ono što treba da se finansira upravo kroz taj projekat, kako bismo dalje nastavili da rastemo“, naveo je Mali. 

(RTS)