Leskovac najprivlačniji mikrograd – Stanić otkriva zašto je jeftina radna snaga mala zamka za investitore

Ugledni Fajnenšel tajms uvrstio je nekoliko srpskih gradova na listu gradova budućnosti. Pored Beograda na toj listi su i Leskovac, Kragujevac, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica. Ovakav rezultat je, smatraju stručnjaci, plod rada na investicionoj klimi i podrške koju investitorima pruža država Srbija.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je ova lista još jedan signal da je investiciono-poslovna klima u zemlji sve bolja.

„Srbija je prepoznata kao atraktivna investiciona destinacija na nivou ne samo Juoistočne Evrope, nego i šire. Međutim, ono što je takođe bitno, područje Srbije je ne samo atraktivno, nego i sigurno za ulaganje, za dugoročne projekte“, kaže Stanić.

Prema njegovim rečima, kada uzmemo jedan vrlo značajan ekonomski pokazatelj, koji dosta analitičara posmatra, to je kreditni rejting, tu se Srbija već duže vreme nalazi na samoj granici da pređe iz jednog spekulativnog nivoa, koji je rizičan, u jedan investicioni nivo, koji znači sigurno ulaganje u dužem periodu.

Istakao je da je Beograd prepoznatljiv po mogućnosti za posao i samim tim upravo po tom pakazatelju Beograd je visoko plasiran na listama atraktivnosti ua ulaganje.

Leskovac i efikasnost troškova

Kada govorimo o manjim gradovima, Leskovac je najprivlačniji mikrograd za investitore po pitanju efikasnosti troškova.

„U Leskovacu, ako pogledate gradove koji se rangiraju po broju stanovnika, on je na šestoj poziciji. Dakle, to je jedan od najmnogoljudnijih gradova u Srbiji. Sa druge strane, njegova pozicija je dobra. On se nalazi na samoj raskrsnici puteva koju povezuju Srbiju sa Severnom Makedonijom, sa Bugavskom i naravno sa Grčkom“, napomenuo je Stanić.

Ono što ga izdvaje, kako je rekao Stanić su, niži troškovi za proizvodnju i plaćanje poreza, pristupa energentima i naravno radne snage.

„Međutim, to je jedna i mala, uslovno rečeno, zamka. Imajući u vidu da ne mogu dugoročno troškovi radne snage da utiču na privlačenje investitora, jer ljudi koji su kvalitetni ukoliko ne budu zadovoljni cenom rada na tom tržištu, oni jednostavno traže svoju budućnost negde u inostranstvu,“ istakao je Stanić.

Stanić kaže da je Srbija prepoznata kao investicijska destinacija zato što, na primer, sve strane direktne investicije koje dolaze na prostor zapadnog Balkana, oko 50 procenata se odnosi na projekte u Srbiji.

(RTS)


Ostavite komentar