Kragujevac u programu “Skok u budućnost – Srbija 2027” – država investira 1,2 milijarde evra

Kragujevac “skače” u budućnost. Najavljena su velika investiciona ulaganja države u putnu infrastrukturu, izgradnju zdravstvenih, obrazovnih i sportskih objekata.

Građani Kragujevca smatraju da u grad treba da se uloži i nadaju se investicijama, ali su i skeptični i zato dok ne vide da je urađeno – ne veruju u najave.

Procvat putne infrastrukture počeo je krajem prošle godine.

Severna obilaznica, saobraćajnica Kragujevac – Mrčajevci, pruga Cvetojevac – Sobovica

Gradi se Severna obilaznica oko Kragujevca duga 22 kilometra.

Teretni saobraćaj biće izmešten iz centra grada, a vazduh čistiji.

„Na taj projekat se nadovezuje brza saobraćajnica Kragujevac – Mrčajevci u dužini od 37 kilometara. Na taj način će grad Kragujevac biti potpuno povezan sa svim najznačajnijim putnim pravcima u Republici Srbiji i treći projekat izgradnja kraka železničke pruge Cvetojevac – Sobovica“, kaže Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije u Kragujevcu.

Prugom Cvetojevac – Sobovica će se šinska vozila proizvedena u Kragujevcu izvoziti u Evropu.

Nova zgrada za UKC Kragujevac

U korak sa zapadom i svetom biće i Univerzitetski klinički centar.

Za tu zdrvastevnu ustanovu obzebeđena je nova medicinska oprema, vredna 500 miliona dinara.

Na leto počinje i izgradnja nove zgrade.

Direktor UKC Kragujevac, prof. dr Slobodan Milisavljević, najavljuje da će biti izgrađen se novi objekat sa 25.000 kvadratnih metara, šest spratova, odnosno devet nivoa i podnadzemna garaža sa oko 300 parking mesta.

„Nakon toga sledi rekonstruckija postojećih objekata Univerzitetskog kliničkog centra uključujući i naše centralno porodilište“, kaže Milisavljević.

Nacionalna banka matičnih ćelija, Inovacioni distrikt, Centar za sajber bezbednost…

A nove ideje rađaće se i u Centrima izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija, koji će biti otvoreni do kraja 2024.

Tada bi, tik uz Državni data centar, u kom je smešten superkompjuter, gde podatke čuvaju i svetske kompanije, trebalo da počne izgradnja Inovacionog distrikta, jedinstvenog poslovno-komercijanog kompleksa.

„To je 56.000 kvadrata. Prva faza je 15.000 kvadrata, tu će biti smešten još jedna superračunar koji će služiti ne samo Univerzitetu u Kragujevcu nego i za celu Srbiju i takođe će biti tu otvoren i Centar za sajber bezbednost“, navodi prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Bezbedan će biti i privredni razvoj centra Šumadije. Sudeći prema najavama da će u junu početi proizvodnja električnog automobila u Kragujevcu.

Očekuje se rast BDP-a i dupliranje spoljnotrgovniskog suficita privrede Šumadije i Pomoravlja.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga, Predrag Lučić kaže da se može očekivati da će sa početkom rada Stelnatisove fabrike, spoljnotrgovniski suficit privrede Šumadije i Pomoravlja biti oko milijardu evra.

Toliko novca, pa i više, država planira da potorši na oko 15 kapitalnih projekata u Kragujevcu, među kojima su i izgradnja objekta Filološko-umetničkog fakulteta i novog stadiona “Čika Dača”.

I vojna industrija

„Kragujevac će zaista izgledati kao jedan moderan, zaista moderan evropski centar. Jedan grad koji ima budućnost, gradu u kome zaista veliko zadovoljstvo i živeti i odrastati i školovati se i na kraju krajeva pronaći svoju karijeru, provesti život u njemu“, kaže Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca.

Tu ulaganjima nije kraj. Iz državne kase, kako je najavljeno, novac će dobiti i kragujevačka vojna industrija – fabrike Zastava oružje i Zastva TERVO.

(RTS)


Ostavite komentar