Kolanđeli: Srbija je za EBRD među pet najvećih tržišta, 2023. investirano 850 miliona evra

Mateo Kolanđeli je na predstavljanju izveštaja o tranziciji, koji EBRD tradicionalno objavljuje svake godine i predstavlja svoju strategiju za Srbiju, istakao da ta finansijska institucija radi u Srbiji više nego bilo gde drugde.

„Srbija je za nas veoma važna zemlja što pokazuju i prošlogodišnji projekti, među kojima je i ulaganje 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije, što pomaže u reformama u dekarbonizaciji. Drugi važan projekat bio je finansiranje naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Kruševcu, kao i BIO 4 kampusa, a treća investicija je u Telekomove stubove“, naveo je Kolanđeli na predstavljanju izveštaja kojem je prisustvovala i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Govoreći o planovima za naredni period istakao je da je usvojena strategija do 2028. godine i da je energetika na prvom mestu liste priorireta.

Prema njegovim rečima, u energetici će se sa privatnim sektorom investirati u mreže tranzicije kao i energetsku efikasnost, počev od zgrada odnosno njihovog energetskog renoviranja, što, kako je rekao nije lak posao.

Naveo je da će se investirati i u smanjenje potrošnje energije malih i srednjih preduzeća.

„Sledeća oblast je infrastruktura i tu ćemo sa drumskog preći na železnički saobraćaj i povezivanje Srbije sa zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije“, naveo je Kolanđeli.

Kao sledeći prioritet u oblasti infrastrukture istakao je ekološku infrastrukturu i dodao da će se sa malim i srednjim preduzećima i startapima raditi na njihovom što lakšem provođenju kroz zelenu tranziciju.

EBRD predviđa rast od 3,5 odsto

Vodeći regionalni ekonomista EBRD Piter Tabak je ocenio da su vesti za Srbiju dobre jer se njena ekonomija dobro oporavila posle pandemije a i predviđanja idu u korist bržeg razvoja.

„Ove godine se u evrozoni očekuje brži rast nego prošle godine a glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, Nemačka, 2024. očekuje rast što će pomoći i rastu srpske ekonomije“, istakao je Tabak.

Naglasio je da je prošlogodišnji rast uglavnom podržan od poljoprivrede i građevinarstva a kada je reč o ovoj godini očekuje se rast od 3,5 odsto, uz podršku jakih javnih investiicija posebno onih u vezi sa EKSPO-om 2027.

Prema njegovim rečima, za očekivati je da se izvoz oporavi kao i da će usporavanje inflacije dovesti do rasta potrošnje stanovništva.

Kao još jednu dobru vest za Srbiju, naveo je činjenicu da se srpski izvoz diversifikuje, što se ogleda u rastu izvoza IT sektora, što, kako je rekao, nadoknađuje slabiju tražnju za srpskom robom.

(RTS)


Ostavite komentar