Kineski automobili i na srpskom tržištu, mogu li da pariraju Evropljanima

Dugo se na kineske automobile gledalo s podsmehom. Ipak, sve se manje smeju evropski proizvođači. Kina je na putu da do kraj godine pretekne Japan i postane najveći svetski izvoznik automobila.

Kineski proizvođači automobila prodali su 1,76 miliona vozila u stranim zemljama u prvih pet meseci ove godine, što je rast od 81,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

EU je prošle godine uvezla preko pola miliona automobila kineske proizvodnje – oko 63 odsto od toga broja su električni automobili. 

„Na osnovu podataka koje imamo, jasno je da su se kupci i polovnih i novih automobila u Srbiji okrenuti dominantno nemačkim proizvođačima“, objašnjava Petar Veličković sa sajta Polovni automobili.

Kineski automobili i u Srbiji

Nekoliko kineskih proizvođača automobila posluje i u Srbiji.

„Proizvođači su uložili ozbiljne napore u razvijanje svojih automobila i u pogledu dizajna i bezbednosti. Građani Srbije treba da daju šansu ovim vozilima i uvideće da stoje ‘rame uz rame’ sa ostalim evropskim konkurentima i renomiranim proizvođačima“, ukazuje Nemanja Stekić iz kompanije „Džili“ u Srbiji. 

Istrage kineskih subvencija

Posluju kineske automobilske kompanije i u zemljama EU, što zadaje glavobolju drugim proizvođačima.

U pokušaju da zaštiti industriju, EU je započela istragu kineskih subvencija za električna vozila koja bi mogla dovesti do trgovinskih ograničenja, kao što su povećanje carine na kineska vozila.

„Kina se strateški fokusirala na proizvodnju i prodaju električnih automobila. Tu želi da se pozicionira kao lider i na evropskom tržištu. Glavni njihov adut je trošak proizvodnje električnog automobila, odnosno troškovi proizvodnje baterija“, navodi Veličković.

Kinezi su dugo opipavali put ka evropskom tržištu.

Zbog sankcija EU Moskvi, prodaja kineskih automobila u Rusiji raste vrtoglavo, u Velikoj Britaniji su vlasnici nekadašnjeg ponosa britanske automobilske industrije MG, dok je kineski brend „Džili“ vlasnik švedskog „Volvoa“.

(RTS)


Ostavite komentar