Kerkentes za RTS: Ekspo – prilika za izgradnju stručnosti i iskustva bez premca

Izgradnju Ekspa 2027. pomno prati Međunarodni biro za izložbe, organizacija koja bira i dodeljuje titulu domaćina. Generalni sekretar Međunarodnog bira za izložbe, Dimitri Kerkentes kaže za RTS da je zadovoljan onim što je dosad učinjeno na izgradnji objekata za Ekspo.

Gde je potencijal specijalne izložbe i u kojim oblastima će doprineti razvoju u našoj zemlji?

To je za većinu zemalja jedinstveno iskustvo, to je prilika da izgradite stručnost i iskustvo u zemlji kakvu nijedna druga manifestacija ne daje, pogotovu mladi u Beogradu i Srbiji. Stručnjaci iz preko sto zemalja biće prisutni ovde više od godinu dana. Oko 40.000 ljudi dolazi da živi u Beogradu, da gradi svoje paviljone.

U isto vreme, ono što Ekspo daje Vladi Srbije i Srbiji kao zemlji jeste prilika za brendiranje, da zaista možemo da prenesemo svetu šta Srbija predstavlja, njene osnovne vrednosti i ono što želi da progura međunarodnoj zajednici.

Na osnovu prethodnog iskustva, koliki deo investicija se vraća i kada?

Ulaganja u sajam su nešto što je standard za svaku izložbu. Ako pogledamo plan razvoja Beograda, ono što je možda planirano da se dogodi za 10-15 godina, sada će se desiti brže zahvaljujući sajmu. Možemo brže da razvijemo grad i region zahvaljujući ovakvim projektima i investicijama. Ali uvek postoje dve strane i to moramo imati na umu. Investicije će se isplatiti kada svi dođu i budu ovde, sve uloženo vratiće se tokom sajma u ta tri meseca, tako da je to nešto što je uvek izbalansirano.

Gde su prethodni organizatori ranije pravili greške, a gde ne bi trebalo?

Nemoguće je porediti dva projekta, to je kao da poredite jabuku i pomorandžu. Problemi nastanu jer je reč o velikom infrastrukturnom projektu. Može doći do prekoračenja troškova ili rokova koji mogu da odlože izgradnju nekog objekta, ali moram da kažem, prema meni, od onoga što sam video do danas, Srbija je ovo shvatila veoma ozbiljno, nije čekala da se suoči sa takvim problemima.

Video sam da se uveliko radi na projektu izgradnje železničke veze, koja će povezivati sajam sa Beogradom, planovi su gotovi i to su stvari u kojima ne smemo da zaostajemo.

Zašto smatrate da ovaj Ekspo treba da bude nezaboravan u odnosu na sve prethodne?

Vi ste prva zemlja u regionu koja je domaćin ovakvog sajma, i to je važno za ceo region. Mislim da je potrebna ovakva vrsta događaja zbog većeg međunarodnog izlaganja Srbije.

Takođe, mislim da će sve zemlje u regionu imati koristi od toga, to je nešto što moramo da naglasimo, Ekspo u Beogradu neće koristiti samo Srbiji, biće od koristi celom regionu, što ne može da se kaže za svaku izložbu.

Ovaj sajam je divna prilika da se ostave po strani svi politički problemi i da se fokusiramo na jedan projekat, i mislim da tako možemo da pronađemo bolji put napred i nadam se da će Srbija i Beograd 2027. to ponuditi svetu.

Koliko je važno prisustvo BIE u organizaciji EKSPO 2027?

Uspeh sajma 2027., uspeh sajma 2025., uspeh sajma 2013. je takođe uspeh i naše organizacije. Mi smo suštinski povezani, i u našem interesu nije da imamo loš događaj.

Ovi događaji imaju veoma dugu istoriju i nadam se da će imati i veoma dugu budućnost. Tu smo da ponudimo najbolje savete koje možemo na osnovu iskustva. Naš stav je da pokušamo da vas vodimo, da imate najjači mogući događaj i biću i dalje ovde da podržim Vladu i Ekspo kad god im zatrebam, da pomognem ako negde zastane.

Da li smo na dobrom putu?

Vrlo!

(RTS)