Katarski ekonomski forum: Srbija računa na znanje

O bogatstvu Katara najbolje govori podatak da bi rezervama gasa mogao da zagreje ceo Antarktik. Prirodni gas čini čak 70 odsto prihoda ove zalivske države koja uz energetiku sve više ulaže u inovacije. U nacionalnoj strategiji do 2030. piše da budućnost pripada zemljama koje ekonomiju zasnivaju na znanju.

„Svet nikada nije imao tehnološku revoluciju poput ove koju imamo danas. Vlade moraju da znaju da upravljaju znanjem i resursima. Naša strateška odluka je da gledamo u budućnost i da učimo. Naša ekonomija odoleva krizama i to što imamo kompetitivni ekonomski rast i nije slučajno“, kaže šeik Muhamed bin Abdulrahman, premijer Katara.

U ekonomskom rastu i Srbija računa na znanje, poručuje iz Dohe ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović. Podseća na sve više stranih investicija u oblasti novih tehnologija, ali i domaća ulaganja u razvoj naučno tehnoloških parkova.

„Podaci za prva tri meseca govore da je izvoz IKT sektora čak 786 miliona evra i da je to rast u odnosu na isti period prošle godine čak 44 odsto. Da podsetimo da smo prošle godine oborili rekord, izvoz za celu godinu bio je 2,7 milijardi evra. To nam daje nadu da ćemo ove godine daleko pregurati preko 3 milijarde, a naše ambicije su da izvoz ove godine bude čak 4 milijarde evra“, kaže Jovanović.

Uz rast novih tehnologija umnožavaju se i brige – gde se skladište tragovi koje svakodnevno ostavljamo u digitalnom svetu. Kineska platforma Tik-tok na meti je kritika da ih zloupotrebljava. Direktor mreže uverava – za više od milijardu korisnika, milijarde se ulažu zaštitu podataka.

„Zaštita podataka je projekat koji nema kraja. Pretnja uvek postoji – domaća ili strana. To važi za svaku kompaniju. Mi ulažemo novac da naši podaci budu najviše moguće zaštićeni, ali niko ne može da garantuje da je to 100 posto zaštita od svih pretnji“, kaže Šou Ču, izvršni direktor Tik-toka.

Jedan od partnera kineske platforme u zaštiti podataka je Orakl, kompanija koja je ujedno i prvi komercijalni korisnik data centra u Kragujevcu.

(RTS)