Kako zaista uštedeti energiju – na koliko stepeni podesiti frižider, zamrzivač ili bojler

Rukovodilac projekata USAID-a Siniša Čađo kaže za RTS da u ovom krugu rade edukacije sa srednjoškolcima, kao i da su osnovci bili na njihovim radionicama u prvom krugu.

“Cilj je edukacija tih mladih ljudi kako uštedeti električnu energiju i kako biti savestan u potrošnji te energije. U ovom krugu sa srednjoškolcima radimo kao edukatorima, koji će sami posle toga nastaviti edukacije u svojim školama, u svojim sredinama i na taj način proširiti ta znanja što više u Srbiji”, objašnjava Čađo.

Ističe da se projekat realizuje u školama širom Srbije, kao i da učenici mogu i sami da se prijave.

“Ono što je dobro je da se učenici prijavljuju, znači da već postoji neki nivo interesovanja i predznanja o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i na taj način dobijamo nekoga koji je zainteresovan za to da nauči više i da to svoje znanje podeli sa ostalima”, dodao je Čađo.

Navodi i da u projektu nisu samo srednje stručne škole koje su usko vezane za ovu oblast, već i gimnazije.

“Apsolutno svi su tu. Ono što je dobro što ove godine radimo sa srednjim školama je da na taj način pokušamo nekako da im damo neku ideju za fakultet. Klimatske promene, energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije idu ruku pod ruku, pa možda da i kroz ove radionice dobiju ideju za neki svoj budući životni poziv”, poručuje Čađo.

Lužnjanin: Ideja je da idemo u korak sa svetom

Inženjerka elektrotehnike i računarstva Nina Lužnjanin, edukatorka za mlade na ovim radionicama, navodi da je se projektom “Bolja energija” bave važnom temom energetske efikasnosti koja je povezana sa globalnim zagrevanjem i ostalim problemima koje ima naša planeta.

“Kako je planeta zajedničko mesto za život, nama je svima u interesu da stvorimo što bolje uslove za isti. Tako da, ovo je aktivnost koja se sprovodi kod nas, ali se sprovodi u celom svetu. To je ideja da mi idemo u korak sa svetom i da se sa istim povezujemo”, dodaje Lužnjanin.

Poručuje da im je cilj da na radionicama određene stavove koje srednjoškolci imaju o energetskoj uštedi potvrde ili ih na odgovarajući način argumentuju.

Saveti za uštedu energije 

Govoreći o tome koje su saveti za uštedu, Lužnjanin kaže da postoji niz saveta koji ne narušavaju životni komfor, ali nam mogu pomoći da uštedimo:

– Obratite pažnju na energetske razrede kada kupujete uređaje, posebno velike potrošače. To su nalepnice koje stoje uglavnom u uglu proizvoda – od oznake „A“ do oznake „G.“ „A“ je najbolji izbor. 

„Oni su u startu malo skuplji. Međutim, drastično donose uštedu kroz dugoročnu potrošnju, jer koriste mnogo manje električne energije”, navodi Lužnjanin.

– U kuhinji prilikom kuvanja treba da koristimo posudu koja je srazmerna grejnoj površini;

– Kada pečemo u rerni, možemo je isključiti 10 minuta pre kraja pečenja i iskoristiti tu toplotu;

– Frižider podesimo na 4 stepena, a zamrzivač na minus 18;

– Bojler podesimo na 60 stepeni;

– Postavimo LED sijalice u kući – one imaju 10 puta duži životni vek, a koriste mnogo manje električne energije.

(RTS)