Kako domaći startapovi mogu da se prijave za program „Raising starts“

Mentorska podrška međunarodnih stručnjaka, izlazak na tržište i novčana pomoć do 20.000 franaka – to Naučno-tehnolški parkovi i Vlada Švajcarske nude za ideje domaćih startapova kroz program „Raising starts“. Poseban je jer preduzetnicima pruža pomoć u ranoj fazi, kada neretko malo ko veruje u njih.

„Ta najranija faza je najteža, jer treba tu ideju pretvoriti u nešto, u neki proizvod ili uslugu koja je opipljiva, koju možete izneti pred nekog kupca da servirate. To je najteži deo“, ističe Gordana Danilović Grković, direktorka „NTP Beograd“.

Cilj je, kažu upućeni, da se poveća izvoz IT usluga, otvore nova radna mesta i omogući mladima u Srbiji da iz svojih gradova razvijaju inovativne biznise rame uz rame sa svetom.

Saveti za startapove

Startapi dobijaju i posebnu podršku u oblasti prava intelektualne svojine.

„Srpskim startapovima dajemo savete kako da razvijaju i zaštite intelektualnu svojinu, ali i kako da koriste postojeće usluge koje već imaju u Srbiji. Tehnološki park nudi odličnu infrastrukturu, a posebno savetovanje i podršku. Kroz naš program nudimo i finansijsku podršku startapovima sa najboljom idejom da zaštite svoju intelektualnu svojinu“, naglašava Olga Aleman iz Švajcarski institut za intelektualnu svojinu.

Danilović Grkovićeva kaže da imamo priliku da učimo od najboljih.

„Švajcarska je svetski lider u inovacijama. Kad imate priliku da radite sa njihovim institucijama onda možete jako puno da donesete našim mladim ljudima“, ukazuje direktorka „NTP Beograd“.

Poziv za prijave otvoren je do 11. oktobra, a kroz prethodna tri poziva više od 120 timova i kompanija iz Beograda, Niša i Čačka dobilo je stručnu podršku i finansiranje.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike