Kada bi Srbija mogla da dostigne investicioni rejting od agencije „Standard end Purs“

 Pozitivna prognoza za povećanje kreditnog rejtinga rezultat je stabilnog ekonomskog rasta Republike Srbije, odgovorne makroekonomske politike, snažnih makroekonomskih rezultata ostvarenih u 2023. godini, rasta stranih direktnih investicija i umerenog nivoa javnog duga, navodi se u izveštaju rejting agencije, prenosi Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da dobre vesti koje nam dolaze od rejting agencije Standard end Purs, dokazuju stabilnost naših javnih finansija i naše ekonomije, kao i njenu otpornost s obzirom na sva globalna dešavanja i svetsku ekonomsku krizu.

„Sada definitivno, nakon ove objave i pozitivnih izgleda, možemo očekivati da konačno dobijemo i investicioni rejting, što je veliki korak koji Srbija zaslužuje. Dobijanje investicionog rejtinga će za našu zemlju značiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mesta, veća primanja građana i dalje poboljšanje njihovog životnog standarda“, naglasio je Mali.

On je dodao da se u prethodnom periodu pokazalo da postoji velika zainteresovanost investitora na domaćem tržištu kapitala i interesovanje za ulaganja u srpske obveznice denominovane u dinarima, što je ujedno i potvrda da su investitori već ocenili Srbiju kao dobru investicionu destinaciju, te da mnogi od njih Srbiju i percipiraju kao zemlju sa investicionim rejtingom.

„Poboljšanje kreditnog rejtinga je dodatna potvrda ispravnosti naše ekonomske politike koja dolazi od još jedne renomirane međunarodne finansijske institucije“, naveo je Siniša Mali.

On je podsetio i da je Međunarodni monetarni fond prošle nedelje završio Misiju u Beogradu i tom prilikom saopštio da smatra da vodimo dobru, uspešnu, adekvatnu ekonomsku politiku, te da je naša ekonomija otporna i jaka.

Rejting bi mogao da bude poboljšan u narednih 12 meseci

Agencija dodaje da bi kreditni rejting Srbije mogao da bude poboljšan u narednih 12 meseci u slučaju daljeg rasta izvoza i priliva stranih direktnih investicija, kao i boljeg fiskalnog rezultata koji bi dodatno uticao na dalje smanjenje javnog duga.

Agencija očekuje blago smanjenje fiskalnog deficita na 2,1 odsto BDP-a u 2024. godini, rast deficita tekućeg računa na 3,8 odsto BDP-a u 2024. godini zbog jačanja uvoza podstaknutog domaćom potražnjom, kao i da će priliv stranih direktnih investicija nastaviti da pokriva deficit tekućeg računa, što će pomoći održavanju visokih deviznih rezervi centralne banke.

Očekuje se nastavak smanjenja međugodišnje inflacije i da će inflacija nastaviti da usporava, te da bi u granice cilja NBS trebalo da se vrati sredinom godine. Nastavak usporavanja inflacije verovatno će pokrenuti ciklus relaksacije monetarne politike u narednom periodu.

Pozitivan izgled, dodeljen od Agencije, odražava ostvarene snažne makroekonomske rezultate Republike Srbije, kao i očekivano dalje poboljšanje spoljnih i fiskalnih rezultata i nastavak velikih kapitalnih investicija, navode u ministarstvu.

(RTS)