Japanci zainteresovani za izgradnju hidroelektrane „Bistrica“

Kako kaže, japanska tehnologija je među najrasprostranjenijim u svetu kada su takva postrojenja u pitanju i mi od japanskih partnera možemo dosta da naučimo kada je reč o tehnologiji, prenosu znanja i tehničkim rešenjima.

„Razgovora je bilo i o izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 30 godina i najveći novi energetski kapacitet, više od 650 megavata, koji će koštati blizu milijardu evra. Još uvek se radi procena i studija izvodljivosti, koja treba zapravo da nam pokaže koji su to troškovi”, izjavila je Đedović Handanović za Tanjug.

Jedna od tema razgovora bila je i Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu. „Veoma sam zadovoljna. Sastali smo se sa izvršnim potpredsednikom Japanske međunarodne agencije za saradnju gospodinom Jamadom i pričali smo o dugogodišnjoj kooperaciji koja će se uspešno završiti početkom sledeće godine završetkom projekta odsumporavanja na TENT-u A, u Termoelektrani Nikola Tesla. To je bio jedan veoma važan završetak saradnje na ovom projektu kojim je JICA (Japanske agencije za međunarodnu saradnju) zadovoljna, samim tim i japanska vlada“, izjavila je ona.

Ministarka je podsetila da je Japan naš izuzetno važan partner, prisutan u Srbiji više od 20 godina kroz donacije, ali i kroz finansiranje projekata.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike