Japan unapređuje saradnju sa Srbijom i otvara vrata ka centralnoj Evropi

Više je aspekata u kojima može da se unapredi saradnja Japana i Srbije, potvrđuje ministar ekonomije, trgovine i industrije Japana, na prvom sastanku sa srpskom delegacijom u ekonomskoj misiji u poslednjih 40 godina.

„Srbija nam je privukla pažnju jer je vidimo kao vrata ka centralnoj Evropi, to je jedan od razloga zašto želimo da ostvarimo dublju saradnju sa vama i da se unapredi svaki aspekt koji je moguć“, kaže ministar ekonomije, trgovine i industrije Japana Ken Saito.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović kaže da je srpska delegacija bila zainteresovana da poboljšam plasman srpskih proizvoda – „na ovom fantastičnom tržištu mi želimo da vidimo što više, pre svega poljoprivrednih proizvoda, ovde u Japanu“.

Ističe da Srbija tokom godine izvozi u Japan proizvode u vrednsti od oko 90 miliona evra godišnje.

„Želimo da vidimo da ta cifra vrlo brzo pređe iznos od 200 miliona evra“, kaže Momirović.

Produbljivanje odnosa na više aspekata

Najavljeno je produbljivanje naučne saradnje, kao i organizovanje drugog međunarodnog komiteta na temu nauke i tehnologije.

„U Srbiji postoji sve veće i veće interesovanje naših naučnika i na fakultetima, ali i na naučnim institutima da se pridruže Japanu u smislu da ostvare saradnju ili da prodube saradnju i mislim da to kao ministarstvo treba da podržimo“, objašnjava ministarka nauke Jelena Begović.

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović naglašava da je zaključenje niza akata – neophodan preduslov za podizanje saradnje sa Japanom na viši nivo.

Očekuje početak konkretizacije i detaljnije razgovore kroz incijativu za ponovno otvaranje kancelarije Džetro u Srbiji.

„Mislimo da je to od posebnog značaja, a to je japanska organizacija koja se posebno bavi spoljnom trgovinom i koja u mnogome može pomoći kompanijama koje posluju u Srbiji i dalje uspostaviti i ojačati saradnju između Republike Srbije i Japana“, kaže ministarka Mesarović.

U Srbiji trenutno posluje oko 20 japanskih kompanija koje zapošljavaju oko 4.000 ljudi, a samo u protekle tri godine iz Japana u Srbiju je uloženo, direktnim investicijama oko 420 miliona dolara.

(RTS)