Izabran poslovni čovek godine u Srbiji – tvorac softvera za pecanje koji se koristi u više od 100 zemalja

Srbija nema izlaz na okean ili more, ali je softver Vuka Simića preplavio ceo svet elitnog pecanja.

„Fišing Buker“ je onlajn travel kompanija za planiranje i bukiranje ribolovačkih ekspedicija.

„Mi poslujemo u preko sto zemalja širom sveta. I najveća čast mi je što kada neko upeca tunu na Bahamima, to iskustvo i taj softver koji omogućava to, prave ljude iz Srbije i omogućila je jedna aplikacija koja je nastala u Srbiji“, kaže Vukan Simić.

Veštačka inteligencija je neizostavni alat koji nova generacija srpskih preduzetnika uspešno koristi u biznisu.

Ivan Rakić, direktor oditorske firme „Ernst end Jang“

za Istočnu Evropu smatra da je naša najveća prednost preduzetnički duh koji je obeležio svakog našeg nacionalnog pobednika.

„Ne sumnjam da će i ove godine Vukanova sjajna ideja i inovativnost doći do izražaja“, dodaje Rakić.

Žiri je ove godine primetio jasnu razliku između starije generacije preduzetnika i mladih ljudi, što je dobro.

„Mlađa generacija jako dobro bira svoju tržišnu nišu i trudi se da u tome bude najbolja na svetu. To je jedna veoma mudra odluka, oni sebi kreiraju tržište i onda se u toj niši trude da bude najbolji na svetu“, kaže Darko Budač, počasni predsednik žirija.

Nezavisni žiri sastavljen od kolega preduzetnika gotovo svaki dan je obilazio takmičare, i gledao kako se poštuju kriterijumi od najmanje četiri miliona evra izvoza, poštovanje ekoloških standarda, inovativnosti i održivosti.

Srpske kompanije su uvek privlačile pažnju svetske poslovne elite i, kako kažu u neformalnim razgovorima u Monte Karlu, posebno su se interesovali za razmišljanje i originalnost ideja koja dolaze iz naše zemlje.

(RTS)