Gradi se solarna elektrana u Banatu – snabdevaće strujom više od 9.000 domaćinstva

Najveći solarni park, koji bi krajem godine trebalo da bude priključen na mrežu, prostiraće se na 30 hektara u Banatu kod Ade.

Prema procenama, takva investicija u proizvodnju obnovljive energije smanjiće na godišnjem nivou emisiju ugljen dioksida za 25.000 tona i uštedeti 12 miliona litara goriva.

Važan i zakonodavni okvir

Za deset godina biće sačuvana 581.000 stabala.

„Osim ove elektrane koja se najavljuje do kraja godine još najmanje pet elektrana snage 30 MGW biće priključeno na sistem i sve to ukazuje da je solarna industrija u Srbiji ušla u dinamičan razvoj“, kaže savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak.

On dodaje i da će država nastaviti da podstiče solarnu industriju preko sistema aukcija, te se zato planira raspisivanje tendera krajem godine.

„Osim toga želimo da unapredimo i zakonodavni okvir. Da unapredimo još više tržište električne energije kako bi projekti ovakvog tipa mogli da se razvijau na komercijalnoj osnovi“, navodi Mrdak.

Put do nulte emisije kroz zelenu energiju

Ambasador Izraela u Srbiji kaže da su solarna energija i energija vetra veliki adut Izraela.

„Srećan sam što su moje izraelske kolege, koje su potpuno energetski transformisale krajolik u Izraelu, odlučile da investiraju u Srbiju i verujem da će za nekih deset godina nešto slično da urade i ovde, sa novim investicijama“, kaže ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan.

„Nofar enerdži“ naprednim tehnologijama u solarnim projektima omogućava zemljama da dođu do efikasnijeg, ekološkog i stabilnijeg tržišta energije.

„Ne možete da napredujete u evoluciji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ukoliko se u taj projekat ne uključe svi faktori, od države, preko banaka do investitora. Pre dve godine kada sam tražio gde da investiram u istočnoj Evropi, izabrao sam Rumuniju, Poljsku, ali je Srbija i dalje prva zemlja po potencijalu, kaže Ofer Janaj, osnivač i vlasnik „Nofar Enerdži“.

Kompanija „Nofar Enerdži“ posluje u deset zemalja od Izraela, preko SAD, i Velike Britanije, a u Evropi je aktivna u Nemačkoj, Španiji, Italiji, Srbiji i drugim zemljama.

Ambicija kompanije je da na globalnom nivou do 2050. dostigne nultu emisiju kroz zelenu i čistu obnovljivu energiju.

(RTS)