Gojkovićeva otvorila Investicioni forum „Jedna Kina, jedna Srbija“

Maja Gojković je istakla da Srbija ostaje posvećena daljem razvoju ekonomske saradnje s Kinom i dodatnom jačanju prijateljskih i izuzetno razvijenih bilateralnih veza.

Ukazala je da Forum potvrđuje važnu ulogu Kine kao ključnog svetskog aktera u sferi investiranja, da pruža izvanredne mogućnosti domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici da sagleda investiciono okruženje u Kini i brojnim drugim zemljama, kao što je Srbija.

Naglašavajući da se Srbija sada razvija oslanjajući se na svoj uspeh u informacionim i komunikacionim tehnologijama, uspostavljajući se kao novi „bioekonomski hab“ ili čvorište Evrope, Gojković je napomenula da smo upravo u Sjamenu 2019. godine najavili naše planove za usvajanje Strategije za razvoj veštačke inteligencije.

„Srbija je postala prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja je usvojila ovu strategiju i kasnije, 2021. godine osnovala Institut za superkompjutere. Srbija je strateški dobro utemeljila svoj razvoj na modernim tehnologijama, gde je razvoj veštačke inteligencije jedan od prioriteta naše Vlade“, rekla je istakla je potpredsednica Vlade.

Četiri stuba koncepta izložbe Srbije

Ukazala je da je na ovogodišnjem sajmu prvi stub koncepta izložbe Srbije predstavljanje projekta – Ekspo 2027 Beograd, da se pod temom „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ Beograd sprema da dočeka milione posetilaca iz svih krajeva sveta.

„Ovo izvanredno postignuće obeležava novu epohu za Beograd i našu zemlju, koja je već počela temeljne pripreme kako bismo prikazali inovativni duh, kulturno nasleđe i viziju transformacije na globalnoj sceni. Ova pobeda je ne samo zaveštanje mogućnostima Beograda, već i nepokolebivoj odlučnosti i kolektivnom zalaganju srpskog naroda“, naglasila je Gojković.

Ministarka je rekla da je drugi stub projekat BIO4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj nauke sa fokusom na četiri teme – biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatiku i biodiverzitet, sa planovima da bude dom za naučne ustanove i fakultete.

Treći stub je buduća Inovaciona četvrt kao treća faza izgradnje postojećih vrhunskih objekata Data centra u Kragujevcu, dok je četvrti stub predstavljanje projekta koji se realizuje u saradnji sa UNDP- stvaranje investicione mape Srbije, koja obezbeđuje informacije o potencijalnim investicijama privatnog sektora fokusiranim na Ciljeve održivog razvoja.

Naglasila je da je napravljen važan korak u daljem jačanju saradnje putem potpisivanja dva memoranduma o razumevanju između Srbije i kompanije „Ziđin“.

U delegaciji Srbije koja boravi u NR Kini na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT su i ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović, kao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike