Energetska obnova stambenih zgrada – bespovratna sredstva najmanje 50 odsto, produžavaju se rokovi za prijavu

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila je novu strategiju saradnje sa Srbijom do 2028. godine, a među prioritetima su zelene investicije. U toku su javni pozivi za energetsku obnovu stambenih zgrada u 15 gradova u Srbiji koje Ministarstvo energetike realizuje sa EBRD.

Specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u EBRD-u Bojan Bogdanović rekao je u Dnevniku RTS-a da su cilj projekta pre svega stambeni objekti priključeni na sistem daljinskog grejanja.

„Program je fokusiran pre svega na izradu energetskih elaborata za sanaciju zgrada, takođe za izradu tehničke dokumentacije. Osim toga, za pomoć pri pribavljanju odgovarajućih odobrenja za energetsku sanaciju – to je građevinska dozvola, i ono što je najbitnije, u obezbeđenju finansijske konstrukcije“, navodi Bogdanović.

Projekat će pomoći građanima, ističe, da pre svega smanje svoj račun za grejanje zimi, da mogu da utiču na potrošnju i na račun kroz upotrebu termostatskih ventila, ali takođe da se značajno smanje računi zbog hlađenja u letnjem periodu.

Interesovanje je ogromno. Od 15 gradova, u pet je već završen konkurs za prijavljivanje. To su Pirot, Užice, Trstenik, Vranje i Pančevo.

Bogdanović najavljuje da će biti značajnog produženja rokova javnih poziva – neke lokalne samouprave će produžiti i do druge polovine januara, a neke čak do početka februara.

Što se tiče kriterijuma za odabir zgrada koje će biti energetski sanirane, Bogdanović navodi da najveći broj bodova nosi specifična potrošnja.

Projekat je vredan 64,5 miliona evra. Tu su predviđene i subvencije, a procenat bespovratnih sredstava će biti najmanje 50 odsto.

„Evropska banka za obnovu i razvoj obezbedila je 50 miliona evra izuzetno povoljnog kredita, ali na to se planira obezbeđenje čak 14,5 miliona evra bespovratnih sredstava, koje će ići u bespovratna sredstva za investicije, bespovratna sredstva za pripremu projekta. Procenat granta, tj. bespovratnih sredstava, će biti najmanje 50 odsto“, navodi Bogdanović.

(RTS)


Ostavite komentar