Ekspanzija zelenih projekata – Kina prednjači, najveće solarne elektrane u Japanu i Egiptu, šta je najvažnije za EPS

Plan Srbije poklapa se sa planom Evropske unije – do polovine veka dekarbonizovati energetski sektor. Naša zemlja na mreži već ima devet vetroparkova i nekoliko manjih solarnih elektrana, i priprema se gradnja više od desetak sličnih postrojenja. Stručnjaci ističu da je najvažnije što je EPS zakoračio na zeleni put i već gradi prvi vetropark u Kostolcu.

Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže da EPS kao najznačajniji proizvođač mora da ozeleni svoj portfelj i da oni to već rade.

„U zelenoj tranziciji za Elektroprivredu Srbije je najvažnije da postojeća sredstva, kao što su istrošni kopovi i to zemljište, iskoristi za proizvodnju zelene energije. Da tu postavlja solarne elektrane, da tu postavlja vetroparkove“, objašnjava Marković.

Širom sveta grade se megasolarne i vetroelektrane na kopnu i moru.

U Japanu i Egiptu najveći solarni projekti

Sever Evrope se sve više oslanja na turbine koje pokreće vetar sa Baltičkog mora.

Japan i Egipat pokrenuli su do sada najveće solarne projekte.

Taketomi Jukio iz japanske građevinske kompanije „Sumitomo Micui“ ističe da solarna energija na moru može proizvesti veliku količinu električne energije zbog efekta hlađenja površine vode.

„Takođe nam omogućava da koristimo veliku količinu prostora koji nemamo na kopnu“, dodaje Jukio.

Stručnjak za energetiku iz Egipta Jens Fransen navodi da Egipat ima populaciju od 105 miliona ljudi i milion više svake godine.

„Pošto mi želimo da se grejemo zimi, oni žele da se hlade leti, tako da postoji ogromna glad za energijom“, napominje Fransen.

Sa ekspanzijom gradnje vetroparkova i solarnih elektrana Kina ubrzano gradi i velika skladišta za prihvat zelenih kilovata po najnovijim tehnologijama.

Su Dongdžije, inženjer u kineskom Institutu za električnu energiju i projektovanje kaže da je skladištenje energije važna infrastruktura za izgradnju novog energetskog sistema.

„Brzo razvijamo više tehničkih pravaca za skladištenje energije podstičući domaću industriju i sirovine za baterijske ćelije i električnu opremu“, dodaje Dongdžije.

Prošle godine u Dubaiju svet se obavezao da do 2030. godine utrostruči kapacitete obnovljive energije. Ali i pored brojnih započetih projekata „Međunarodna agencija za energiju“ upozorava države – to je nedovoljno da se ispuni klimatski dogovor, pa treba preduzeti i dodatne aktivnosti.

(RTS)


Ostavite komentar