Ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede preko milijardu dolara – kako startapovi pomažu Srbiji

Dr Jelena Begović izjavila je za RTS da su startap ekosistem naše startap kompanije, koje se baziraju na inovativnim idejama i imaju veliki potencijal da dostignu na globalnom tržištu veliku vrednost, a samim tim da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije.

„Podaci govore da je Srbija, što se tiče startapa u rastu, u eksponencijalnom rastu od 60 odsto, što je izvanredan rezultat, s obzirom na to da mnoge zemlje u Evropi za prošlu godinu beleže i negativne vrednosti“, kaže Begovićeva.

Doprinos ekomnomskim razvoju

Prema njenim rečima, podaci govore da je Srbija inovativna i može da demonstrira svoje rezultate u ovom oblastima-

„Očekujem da u narednim godinama doprinese ekonomskom razvoju zemlje“, ističe Begovićeva.

Na pitanje kako se Srbija poziciona na svetskoj i ekonomskoj mapi, Begovovićeva objašnjava da je podatak o rastu od 60 odsto jaka indikacija da smo „na dobrom putu i da imamo sjajne ljude“.

 „Na primer, prosečno ljudi koji otvaraju ekosistem su mlađi u odnosnu na globalni i evropski prosek, koji je 35 godina. Interesantno je, takođe, da imamo značajno veći procenat žena koje otvaraju startap“, navodi ministarska.

Govoreći o pomoći države, Begovićeva navodi da Srbija ima inovacioni fond, koji predstavlja njen glavni mehanizam koji pomaže u osnivanju, podršcu i mentorstvu.

„U okviru fonda imamo i viši kapital fondova. To su fondovi koji ulažu u rizični kapital i imaju veliku šansu da dostignu visoke vrednost. Trenutna vrednost je milijardu dolara. To govori o velikom ponetncijali“, zaključuje ministarka nauke Jelena Begović.

(RTS)