EBRD pokreće investicioni fond od 70 miliona evra, kome je namenjen

Već je pronađena prva kompanija sa kojom je potpisan ugovor o korišćenju sredstava iz fonda, a koja je od male firme sa dvoje zaposlenih postala najbrže rastuća srpska IT kompanija. Zapošljavaju 100 radnika i rade na 25 tržišta širom sveta, od prošle godine i u Njujorku.

„Za nas ovo nije samo finansiranje već sjajna saradnja jer imamo partnera koji nas poznaje, zna naša razmišljanja, snove i gde želimo da budemo za nekoliko godina“, kaže Ivana Kopenman iz kompanije „Vega IT“.

Fond je osnovan sredstvima EBRD, Evropske unije, Italijanske finansijske institucije za razvojnu saradnju i Nemačke razvojne banke, a prvi put se uključuje i jedan privatni investitor sa sedam miliona evra.

„Trenutak je poseban jer je fokus na dugoročnu finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima što je u skladu sa našom strategijom“, rekao jeDarko Popović, predsednik Izvršnog odbora „Banka Inteza“.

„Enef fond je usmeren na podršku inovacijama koju realizujemo kroz naučno-tehnološke parkove i startapove u regionu da dođu do povoljnih sredstava za investicije“, rekao je Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

Evropska unija u fond prilaže još 7 miliona evra što je potpuno u skladu i sa planom Unije za Zapadni Balkan kojem je cilj da donese promene i kreira nove mogućnosti za region.

„Kao što je rekla i predsednica Fon der Lajen, radi se o tome da se Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji sa potencijalom da region udvostruči BDP u narednih 10 godina“, rekao je Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji.

Finansijska podrška iz ovog fonda predviđa – od manjinskog investiranja i dokapitalizacije do klasičnih kredita, a pojedinačni iznosi biće od pola miliona evra do 8 miliona. Preduzeća mogu da računaju i na savetodavnu podršku o veštinama i alatima neophodnim za izgradnju otpornih i uspešnih poslovnih sistema uz usklađivanje sa praksama održivog razvoja.

(RTS)


Ostavite komentar