Dominacija Kine na tržištu solarnih panela – dobra vest za „zelene planove“, ali ne i za Evropu

Evropa je u prošloj deceniji prednjačila u proizvodnji solarnih panela, a sada je ta industrija pred kolapsom. Kineska solarna dominacija ugrozila je 430 proizvođača solarnih panela i opreme na tržištu Evropske unije.

U Nemačkoj i najveći obustavljaju proizvodnju. Brisel pokušava da nađe kopromisno rešenje, koje neće usporiti izgradnju solarnih postrojenja.

“Potrebna nam je politika koja čuva naš solarni razvoj, ali treba očuvati i konkurentnost i inovativnost domaće industrije u tom sektoru. Predložila sam neke mere Evropskoj komisiji i države članice treba da podrže evropsku proizvodnju“, kaže komesarka za energetiku Evropske unije Kadri Simson.

Cilj Evropske unije je da do kraja decenije udeo obnovljive energije bude 42 posto. A Kina prednjači i globalno solarnim panelima i sirovinama za njihovu proizvodnju – pokriva čak 80 posto potreba svetskog tržišta.

“I sada dolazimo u jednu kontradiktornu situaciju – sa jedne strane smeta proizvodnja iz Kine, a sa druge strane ona je neophodna da biste ove planove realizovali u gradnji solarnih panela“, rekao je profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković.

Ugradnju solarnih panela u Srbiji država subvencioniše sa polovinom troška za domaćinstva, pa je sve više zainteresovanih. Ugradnja je dobro plaćen posao i prevaziđen je problem nedostatka radne snage.

“Situacija je sada mnogo bolja nego pre godinu dana, postoji mnogo više firmi koje se bave postavljanjem solarnih panela u domaćinstvima i koje mogu u potpunosti da zadovolje trenutne zahteve. Sa šest kilovata mogu da se zadovolje potrebe prosečnog domaćinstva. A ta investicija iznosi negde od sedam do osam hiljada evra“, rekao je Miodrag Vuković iz firme “Konseko“.

Stručnjaci su saglasni – solarne elektrane su jedan od ključeva koji otvara bravu energetske tranzicije svake zemlje jer imaju više prednosti.

“Možete je postaviti na semafor u gradu, možete je postaviti na krov kuće, na krov velikih hala. Možete graditi 1.000 megavata na zemlji, možete graditi na plutajućim platformama na moru. Dakle, ona je modularna i fleksibilna u svojoj logici. Uvek se mora gledati ekonomska strana. Dominantni razlog je to što je kilovat-sat proizveden iz solarne elektrane danas ubedljivo najjftiniji kilovat-sat“, ističe Rajaković.

U Srbiji je već preko 2.000 domaćinstva i firmi koje same proizvode struju iz solarnih panela. Priprema se i gradnja do sada najveće solarne elektrane – snage jedan gigavat.

(RTS)