Domaćinstva i privrednici već godinu dana sami proizvode struju – uskoro novi konkurs za subvencije

Proteklo je godinu dana od uvođenja novog koncepta u energetici Srbije, takozvanih prozjumera, odnosno onih koji sami proizvode struju.

U zemlji već ima 1.300 tih kupaca-proizvođača električne energije iz solarnih panela, koji su priključeni na elektroenergetski sistem: 1.000 su domaćinstva, a ostali su iz kategorije privrede.

Država građanima subvencioniše polovinu troška za ugradnju solarnih ploča na krovove.

Ministarka energetike Dubravka Đedović najavila je uskoro novi konkurs za te subvencije sa lokalnim samoupravama.

„To je značajno zato što time pokazujemo da su i građani i mala privreda aktivni u energetskoj tranziciji. Država je tu da podstakne ovakva ulaganja. Izmenama zakona o obnovljivim izvorima energije, koje su usvojene u aprilu ove godine, dodatno smo uredili koncept kupca-proizvođača: za domaćinstva instalisana snaga je 10,7 kilovata, a za malu privredu to je do 150 kilovata. Znači ograničili smo donekle neke kapacitete u smislu da imaju prioritetni pristup distributivnoj mreži, da nemaju nikakvih odgovornosti, kao što jeste slučaj u Evropskoj uniji“, kaže Đedovićeva.

Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u „Elektrodistribuciji Srbije“ napominje da je samo u aprilu priključeno dvesta novih korisnika iz kategorije domaćinstava.

„Ključna stvar je što mi i svima napominjemo je, da bi se još ubrzao proces priključenja, da se uvede sertifikacija za izvođače radova koji bi bili odgovorni za sve urađeno i za sav kvalitet i bezbednost urađenih radova. Tako da smatramo da bi to mnogo pospešilo i ubrzalo taj proces“, istakao je Matić.

(RTS)