Đedović Handanović: Japanci zainteresovani za finansiranje RHE Bistrica

Dubravka Đedović Handanović rekla je da su Japanci zainteresovani da finansiraju projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica, saopštilo je Ministarstvo.

Prema njenim rečima, Studija izvodljivosti je sagledala sve ekonomske parametre i koristi tog projekta.

„Japanska međunarodna organizacija za saradnju je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka je sa ambasadorom Japana razgovarala o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

„RHE Bistrica je ključni energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti, koji će nam omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije“, rekla je ministarka.

Istakla je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije, napominjući je da je u toku rad na toj dokumentaciji važnih projekata, kao što su RHE Bistrica i Đerdap 3, koji treba da obezbede stabilnije snabdevanje električnom energijom, kao i bolje balansiranje elektroenergetskog sistema.

Radovi u TENT A

Ministarka je podsetila da su u toku završni radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A, koji se izvode uz finansijsku podršku japanskih partnera.

„Projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A je jako važan za unapređenje kvaliteta života građana koji žive u Obrenovcu, Beogradu i okolini, s obzirom na to da će se puštanjem u rad postrojenja emisije sumpor-dioksida smanjiti za desetak puta“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

Stepen realizacije projekta je 98 odsto i u narednim mesecima se očekuje puštanje u probni rad ovog postrojenja.

„Uverena sam da ćemo tom prilikom imati posetu japanske delegacije na visokom nivou sa kojom ćemo razgovarati o nastavku saradnje u energetskom sektoru“, rekla je ministarka.

„Japan spreman da podeli znanje“

Ambasador Japana Akira Imamura ukazao je na višegodišnje kvalitetne odnose dveju zemalja i podržao novi investicioni plan Srbije, koji treba da omogući razvoj privrede, modernizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji, u čemu Japan može da pruži značajan doprinos.

Iskazao je zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obeju strana za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i drugim energetskim projektima i istakao da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u Japanu.

„Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije što je danas od velike važnosti za energetski sistem“, rekao je Imamura.

Ministarka je istakla da će država do početka specijalizovane izložbe Ekspo 2027. imati najveća ulaganja do sada u energetski sektor, kao i da će se završiti brojni energetski projekti, među kojima su gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija–Mađarska, vetropark Kostolac, kao i jačanje kapaciteta prenosne i distributivne mreže.

(RTS)


Ostavite komentar