Deset preporuka Naleda za novu Vladu

Nadamo se da će nova Vlada Srbije ubrzati tempo reformi i uspeti da prevaziđe magičnu brojku od 12 delimično ili potpuno sprovedenih preporuka Sive knjige godišnje, što je bio rezultat proteklih nekoliko godina, rekao je Dejan Đokić na predstavljanju nove publikacije Naleda.

On je predočio da su 10 prioriteta za buduću vladu elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskala, smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada, objedinjena naplata poreza i doprinosa za preduzetnike, kao i elektronsko čuvanje i dostavljanje dokumenata iz radno-pravnog odnosa.

Đokić je dodao da Naled predlaže i uvođenje eKartona i eBolovanja, jačanje kapaciteta i dalju digitalizaciju inspekcija, uspostavljanje jedinstvene digitalne platforme za prostorno planiranje – eProstor, rešavanje pitanje ozakonjenja i uvođenje depozitnog sistema za povrat ambalaže.

Prema rečima Đokića, novo izdanje Sive knjige donosi 19 novih i 81 ažuriranu preporuku za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji.

Novina je, dodao je, da je 13 preporuka dobilo oznaku ”bezgotovinska plaćanja” zbog važnosti za suzbijanje sive ekonomije i dalji razvoj elektronske uprave i poslovanja.

Ove godine izdvojili smo 18 reformskih inicijativa koje su ponele EU bedž zbog svog naročitog značaja za brže evropske integracije Srbije, rekao je Đokić.

Rešene preporuke

Među rešenim preporukama u 2023. godini, pomenuo je Đokić, je ukidanje konverzije, uvođenje obavezne primene zelenih kriterijuma i kriterijuma kvaliteta u određenim javnim nabavkama.

Đokić je pozdravio i to što je uspostavljen regulatorni okvir za digitalizaciju zdravstva i elektronske komunikacije regulisane u skladu sa standardima Evropske unije.

Skupu u Palati „Srbija“ prisustvuju ministri Maja Gojković, Mihailo Jovanović, Jelena Begović, Maja Popović i Danica Grujičić, dok će se učesnicima obratiti direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolanđeli, ambasadorka Švedske Anika Ben David i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

(RTS)