Delimično regulisano tržište nekretnina u Srbiji raste, rizici za kupce su veliki

Vrednost nekretnina prodatih prošle godine dostigla je rekordnih 7,5 milijardi evra. Ono što zabrinjava jeste skok prometa nekretnina iz takozvanog delimično regulisanog sistema tržišta nepokretnosti. Sklopljeno je skoro 22.000 takvih ugovora za dve i po milijarde evra, što je rast od 119 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Pomoćnik direktora Sektora za razvoj Republičkog geodetskog zavoda Darko Vučetić objašnjava da se tržište nepokretnosti u Srbiji deli na regulisan, delimično regulisan i neregulisan sistem tržišta.

Ističe da je delimično regulisan sistem u kojem postoje određeni zakoni i odredbe, ali nije u potpunosti regulisan, najčešće u delu koji se tiče utvrđivanja prava svojine na nepokretnostima, u delu koji se tiče evidencije ili zaštite učesnika u sistemu.

„Karakteristično je da u delimično regulisanom i neregulisanom sistemu nepokretnosti nisu u katastru nepokretnosti“, navodi Vučetić.

Kaže da se vidi veliki rast od 2019. godine do danas na delimično regulisanom tržištu. „Dupliran je broj transakcija i vrednost nepokretnosti“, naglašava Vučetić.

Što se tiče primarnog tržišta odnosno kupovine od investitora, Vučetić ističe da na regulisanom tržištu postoje jasna pravila koja omogućavaju sigurnost građanima koji kupuju nepokretnost u izgradnji.

„Svako odstupanje od regulisanog sistema dovodi do velikog rizika za samog kupca. Posle ne postoji garancija“, upozorava Vučetić.

Ceo razgovor Marije Mitrović sa Darkom Vučetićem pogledajte u video-snimku na početku teksta.

(RTS)