Crna Gora, Grčka i Turska keš destinacije – gde možemo na put samo sa karticom u džepu

Ušli smo u jun, mnogi koriste popuste u predsezoni i putuju na odmor. Ako izaberu more, naši ljudi obično letuju u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori. Nakon pripreme auto-karata, krema za sunčanje i šarenih peškira na red dolazi novac i večita dilema šta ćemo sa parama. Većina se opredeljuje za kartice, češće nego za gotovinu. 

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen princip kartica i plaćanja bez gotovine, kartice su potpuno funkcionalne.

„Ako idete u Evropu i na sever Evrope, tamo su već bez gotovine nekoliko godina“, kaže Uzelac i dodaje da su Crna Gora, Grčka i Turska i dalje – keš destinacije.

„Ne možete na turskim pijacama da se cenjkate karticama, iako i oni gledaju da se modernizuju, jer im dolaze turisti iz Evrope“, kaže Uzelac.

Govoreći o bezbednosti čuvanja kartice, kaže da ne treba davati karticu nekome da ode sa njom da je provuče, ne treba držati PIN sa karticom, ne treba na sumnjivim bankomatima podizati novac.

„Najčešći trik da vam ukradu podatke sa kartica na bankomatima jeste da stave neki uređaj na sam bankomat. I na tom bankomatu onda kada vi provučete i na onu tastaturu ukucate PIN, tastatura je u stvari njihova koja se stavi na sam bankomat. I oni posle imaju podatke koje kasnije zloupotrebe. Ali čak i tada nije veliki problem, zato što postoje mehanizmi u pozadini. To su SMS obaveštenja kada vam je provučena kartica, imate brojeve telefona kada shvatite da je nešto zloupotrebljeno da odmah stopirate dalju zloupotrebu. Lako je napraviti zločin, teško je izvući se a da vas ne uhvate“, kaže Uzelac.

Napomenuo je da je korišćenje kartica praktično ali košta. Ali time što košta kupujemo komfor.

(RTS)