Cena sirove nafte diže cene na pumpama, tržište Srbije dobro snabdeveno

Nove cene goriva važiće do sledećeg petka a diktira ih ne samo kretanje sirove nafte već i kotacije naftnih derivata, a Srbija zavisi od uvoza.

„Cena sirove nafte je počela da raste još pre dve nedelje, a cena derivata nafte na tom nekom referentnom tržištu je počela da raste tek posle Uskrsa. Znači, to je malo pomereno, ali svakako se odražava i na cenu goriva na našim pumpama“, kaže generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“ Tomislav Mićović.

Iako je pančevačka reafinerija u jednomesečnom remontu, resorna ministrka je poručila da je tržište dobro snabdeveno. Na zalihama ima nafte i derivata za 80 dana prosečne potrošnje.

„NIS je u prethodnom periodu povećao uvoz kako bi obezbedili više rezervi dok remont traje, i te rezerve su povećne za 50 odsto od normalnih količina.Tako da u tom smislu pratimo i zalihe na tržištu, i one koje su u vlasništvu države, kao i komercijalne rezerve, kako bismo imali dovoljno sigurnosti u slučaju nepredviđenih okolnosti“, tvrdi ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Cenu bareala, pogurale su tenzije na Bliskom istoku koje su otežale brodski trasport nafte. Smanjenje proizvodnje, zemlje Opeka-a i Rusija, produžile su do juna, pa je novu nervozu na nafnom tržištu uneo i raskorak – između ponude i tražnje crnog zlata.

„Podaci za prvi kvartal govore pokazuju da je potražnja povećna za 1,4 miliona barela na dan, više od očekivanoog i projktovanog. Sa druge strane nemamo porast ponude, nemo ni jednu zemlju koja bi odgovorila ovakvom povećanju potražnje samim tim dolazi do neravnoteže i porasta cena. Ova cena od 90 dolara je da kažemo, nova ravnoteža,“ smatra Mićović.

Tu novu ravnotežu potkrepljuje i činjenica da se po ceni od 90 dolara već ugovarju i majske isporuke nafte.

(RTS)