Cena nafte u padu – možemo li da očekujemo dalje pojeftinjenje na pumpama

Cena nafte nastavlja pad. Barel je sa 77 dolara pojeftinio na 73 dolara. Na naftnim berzama je neizvesnost – ne samo zbog proizvodnje crnog zlata, već i zbog poteza OPEK-a i Rusije.

Tomislav Mićović izjavio je za RTS da ne očekuje da će danas doći do velikih promena u ceni derivata, s obzirom na to da su prošlog petka pojeftinili.

„Cene goriva na pumpama se određuju na osnovu pravilnika i uredbe, čime upravlja država. Ministarstva energetike i trgovine su upoznata sa promenama koje su se desile. Na osnovu kotacije benzina i dizela tokom protekle nedelje, ne očekujem promene“, kaže Mićović.

Globalna nestabilnost

Govoreći o nestabilnosti na svetskom naftnom tržištu, Mićović objašnjava da na nju utiče i gornja granica američkog duga, te globalna recesija, kao i inflacija. „Te promene utiču i na potražnju koja je osetljiva na promene na finansijskom tržištu, poput bankarske krize“, ističe Mićović, dodajući da OPEK, koji je smanjio ponudu na tržištu, utiče na ponudu nafte.

Prema njegovim rečima, pred nama je sezonski period potrošnje nafte i OPEK ne bi trebalo dodatno da smanji ponudu nafte da bi došlo do ravnoteže na tržištu.

Mićović kaže i da Rusiji u OPEK-u neće zameriti ako poveća isporuke nafte u odnosu na obavezu o smanjenju, ističući da se ruska nafta isporučuje Dalekom istoku, Indiji, Turskoj, ali da je pitanje šta dolazi i na evropsko tržište.

„Rusija je deo OPEK-a. Trebalo bi da smanjuje isporuke u skladu sa internim raspodelom. Unutar OPEK-a međutim postoje razlike između zemalja, pa Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati poštuju smanjenje. Irak, koji ima problema sa isporukama, ne može da poštuje“, kaže Mićović.

Krizne zalihe u Srbiji

Mićović naglašava da u Srbiji, kao i u svetu, postoje takozvane krizne zalihe derivata nafte. „Nikada ne možete imati zaliha da prevaziđete sve poteškoće, ali je važno da dostignemo minimalan evropski nivo – dva meseca ukupne potrošnje trebalo bi da imamo u zalihama. To je velika količina. Mislim da je država odlučila da odvoji taj novac“, smatra Mićović.

(RTS)


Ostavite komentar