Čadež: Vinska vizija značajna za čitavu ekonomiju Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ističe da je sama činjenica da na ovogodišnjoj Vinskoj viziji svoje proizvode predstavlja više od 600 izlagača, četvorostruko više u odnosu na prošlu godinu, pokazuje da se trud isplatio.

„Ove godine je pola izlagača iz regiona, druga polovina iz celog sveta, sa svih kontinenata. Dolazi i oko 450 profesionalnih kupaca. To je velika stvar. Jednostavno ne postoji zemlja koja nije poslala svog najvećeg predstavnika da razgovara sa našim vinarima i vidi šta su oni radili“, navodi Čadež.

Naglašava da je ponosan što je inicijativa za organizaciju festivala došla od trojice regionalnih lidera, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

„Vinska vizija značajna za vinare, gradare, turizam“

Čadež ističe da je ponosan što je Privredna komora Srbije organizovala više od 4.000 sastanaka o konkretnim ugovorima i poslovima vezanim za Vinsku viziju, što će olakšati funkcionisanje vinskim kompanijama, proizvođačima i prodavcima, uvoznicima i izvoznicima.

„Neizmerivo je koliko ovaj festival može da pozitivno utiče i na našu privredu. Ne radi se samo o vinu, već i o ekonomiji, turizmu… Na svaki uložen evro, zarađuje se mnogo više i multiplikuje se na druge sektore – na transport i proizvodnju hrane. Ako stranci dolaze u Srbiju i kažu da je naša zemlja budućnost vina i budućnost gastronomije, onda to zaista baš i misle“, navodi Čadež.

Navodi i da će na ovogodišnjoj Vinskoj viziji biti izloženi i štandovi sa regionalnim jelima i začinima, kao deo turističkih potencijala Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje su inicirale vinsku manifestaciju u okviru projekta „Otvoreni Balkan“.

„Tri lidera na ovome rade već nekoliko godina, kroz prijateljske odnose. Nažalost, to što u Srbiju dođe oko 50.000 ljudi iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije da razgovaraju, prave posao, sarađuju, a uz to popiju vino, često nije vest“, zaključuje Čadež.

Sajam se danas otvara za profesionalne posetioce, a od petka će štandove izlagača moći da posete i građani.

PKS pomaže malim i srednjim preduzećima u procesu digitalizacije poslovanja

Marko Čadež ističe da Privredna komora Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, priprema plan podrške malim i srednjim preduzećima, za šta će biti formirani posebni timovi.

„Suština je u digitalizaciji poslovanja, gde mala i srednja preduzeća mogu da dobiju i do 50 odsto sredstava za implementaciju digitalnih programa. Takođe je uveden centar za podršku za odgovorno poslovanje. Cilj je da malim, srednjim i porodičnim firmama pomognemo i omogućimo realizaciju digitalne transformacije“, poručio je Čadež.

(RTS)


Ostavite komentar