Čadež iz Njujorka: Privredu Srbije čekaju veliki poslovi sa novim i tradicionalnim partnerima

„Razgovarali smo sa zvaničnicima velikog broja zemalja, od Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima već tradicionalno sarađujemo, preko Saudijske Arabije sa kojom otvaramo novu eru ekonomskih odnosa, i Azerbejdžana, o njihovim ulaganjima kod nas, ali i našim, recimo, u slobodnoj zoni kod Bakua. Zatim, sa Ruandom i Somalijom čija tržišta pružaju neslućene mogućnosti za plasman proizvoda svih grana naše privrede“, istakao je Marko Čadež.

Delegaciji Srbije pružila se, ističe, fantastična prilika za bilateralne susrete i razgovore o konkretnim poslovima, posebno sa Azerbejdžanom, saopštila je PKS.

„Sa predstavnicima Azerbejdžana razmotrili smo veoma konkretne investicije u Srbiji, a ova zemlja je spremna da pomogne naša ulaganja u azerbejdžansku privredu i ceo tamošnji region. Veoma zanimljivu ponudu smo dobili kada je u pitanju jedna slobodna zona kod Bakua, gde možemo da realizujemo projekte veoma brzo, u prvoj polovini sledeće godine“, najavio je Čadež.

Sastanci u Njujorku su održani i sa delegacijama zemaljama, poput Ruande i Somalije, a tema je bila izvoz naših proizvoda, posebno poljoprivredno-prehrambenih, dok je veliki potencijal prepoznat i u našem sektoru poljoprivredne mehanizacije, tekstila, električnih uređaja…

Čadež ističe da je veliki broj zemalja Afrike i Srednje Azije otvoren za saradnju sa Srbijom, dok sa Saudijskom Arabijom, prema njegovim rečima, otvaramo novu eru naših ekonomskih odnosa.

„Srbija će imati itekako dobru poziciju za svoje kompanije i u Saudijskoj Arabiji. Do kraja godine planiramo posetu velike privredne delegacije Rijadu i otvaranje regionalne kancelarije srpske privrede u toj zemlji“, rekao je predsednik PKS.

Navodi da je na sastanku sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, našim tradicionalnim prijateljima i velikim investitorima u Srbiji, bilo reči o novim zajedničkim projektima u inovativnom zdravstvu, što je, ocenjuje, velika šansa za nas.

„Moj tim u Beogradu već radi na organizaciji sastanaka, konkretnih događaja i poseta privrednih delegacija Beogradu i Srbiji, kao i naših tim zemljama. Fantastična prilika nam se pružila i sada treba da je iskoristimo“, poručio je Čadež.

(RTS)


Ostavite komentar