Čadež: Istorijska poseta indijske predsednice, velika šansa za ekonomsku saradnju

Srpsko-indijski poslovni forum predstavlja priliku za otvaranje novih tržišta za srpske kompanije, jačanju regionalne saradnje i ubrzanju evropskih integracija.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je poseta indijske predsednice Drupadi Murmu istorijska poseta i u ekonomskom smislu jer su sa njom došli predstavnici indijskih kompanija.

„Na Forumu će učestvovati 25 velikih indijskih kompanija i 55 do 60 naših kompanija. Očekujemo dobre razgovore u oblasti IT industrije, prerađivačke industrije, proizvodnji hrane. Indija je najmnogoljudnija zemlja na svetu i ima prostoja za saradnju“, kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, bitno je da je da je predsednica indije u okviru posete našla vremena i kao prioritet postavili ekonomsku saradnju.

„Najviše se očekuje od saradnje u IT sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji hrane. Agromehanika iz Boljevca već sarađuje sa indijskom kompanijom, proizvode traktore“, kaže predsednik Privredne komore.

Čadež ističe da je važno da otvaramo nova tržišta, a Indija je ogromna zemlja. 

Pored Indije kaže da je Kenija interesantna zemlja za saradnju i da ima dosta potreba tog tržišta koje mi možremo da ponudimo. „Zato idemo tamo, to smo radili i sa Egiptom, to ćemo raditi i sa Saudijskom Arabijom“, kaže Čadež.

(RTS)