Čadež: Bez ulaska na jedinstveno EU tržište kompanije u Srbiji teško da mogu biti konkurentne

Plan rasta za Zapadni Balkan rezultat je promena u stavu evropske administracije zbog geopolitičkih i novih ekonomskih okolnosti u kojima živimo, kaže ambasador Žiofre i napominje da su ista pravila važila i za članice koje su novac dobijale takođe u skladu sa realizovanim planom reformi.

Deo Plana je i ideja da se zemlje Zapadnog Balkana integrišu u jedinstveno tržište Evropske unije i pre sticanja punopravnog članstva.

„Pre integracije zemalja Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište, voleli bismo da vidimo da se one međusobno ekonomski povežu u skladu sa evropskim standardima. Sama ta integracija podigla bi BDP zemalja regiona za 10 odsto,“ kaže Žiofre.

Uključivanje u jedinstveno evropsko tržište zemlje Zapadnog Balkana traže već tri godine.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da je to zato što se radi o ogromnim količinama novca koje se slivaju u kompanije koje jesu u EU, a naše kompanije ostaju tu dosta zanemarene.

„Ukoliko se tako nastavi teško da možemo bez ulaska u jedinstveno tržište da i mi ovde u Srbiji i na Zapadnom Balkanu ostanemo konkurentni,“ smatra Čadež.

Jedno od glavnih poglavlja bitnih i za Plan razvoja je poglavlje o slobodnom kretanju robe i tu je već dosta učinjeno na usklađivanju kvaliteta, u takozvanom AKA sporazumu.

„Nismo uspeli da usvojimo zato što smo imali dosta problema oko definisanja kapaciteta, kapaciteti koji su neophodni za implementaciju tako da će to biti već prvi plan ili prva tačka za novu Vladu,“ rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

U izveštaju Evropske komisije su i preporuke o javnim nabavkama i u oblasti poreza. Nakon junskih izbora za evropski parlament i nov saziv evropske Komisije ne treba očekivati suštinske promene, a Plan rasta za Zapadni Balkan svakako ostaje.

(RTS)


Ostavite komentar