Brnabićeva sa delegacijom MMF-a: Srbija se dobro bori sa efektima svetske krize

Sagovornici su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i konstatovali da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva i da se Srbija dobro bori sa efektima svetske krize uprkos svim izazovima, saopšteno je iz Vlade.

Donal Mekgetigan ocenio je da je evidentan napredak Srbije i istakao dobre makroekonomske rezultate, koje je analizirao MMF, privredni rast i broj stranih direktnih investicija i stavljanje inflacije pod kontrolu, koja je i dalje izazov i za druge zemlje u Evropi i svetu. Delegacija MMF-a se prethodno sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

Naglasio je da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje i da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi.

Brnabićeva je naglasila da je prioritet Vlade dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju, nastavku investicija u IT sektor, biotehnologiju i veštačku inteligenciju i istakla da je fokus na reformama energetskog sektora i restrukturiranju preduzeća Elektroprivreda Srbije.

Premijerka je naglasila da sistem „Iskra“, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, i Jedinstveni informacioni sistem prosvete daju dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja, gde će fokus biti na radu sa talentovanom decom.

Brnabićeva je govorila o procesu digitalizacije zdravstvenog sistema od čega se ubuduće očekuju pouzdani i kompletni podaci na jednom mestu o važnim temama poput statistike koliko ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, liste čekanja i slično, a što će omogućiti i optimalnija ulaganja u zdravstveni sistem u budućnosti.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

(RTS)


Ostavite komentar