Breskve, šljive, a sada i krastavci – problem u kontroli pesticida ili barijera za srpsku robu

Kako se pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja, poljoprivrednici bi trebalo da nauče posle Nove godine, do kada bi trebalo da bude završen pravilnik, najavili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Sada veliki proizvođači voća i povrća uglavnom angažuju inženjere zaštite bilja, a mali se za savet obraćaju stručnjacima po potrebi. 

„Imamo savetovanje iz poljoprivrednih apoteka, mada i proizvodnju hoćemo da prebacimo na organik“, ističe poljoprivrednik iz Župe Andrej Radojičić.

Njegov kolega Vukojica Vukojević kaže da kod njega dolazi savetodavna stručna služba iz Kruševca.

„Ukoliko mi nešto nije jasno, mi se konsultujemo. To treba da zaživi u narodu, šire mase da prihvate, jer bez toga ne vredi proizvodnja“, naglašava Vukojević.

Da proizvodnja nebezbedne hrane ne vredi uverio se i proizvođač 18 tona krastavaca zadržanih na slovenačkoj granici zbog sumnje da sadrže više fungicida „metalaksil“ od dozvoljenog.

Počele vanredne kontrole, nesavesno ponašanje biće strogo kažnjeno

U Upravi za zaštitu bilja kažu da razumeju borbu poljoprivrednika da uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima obezbede dobar rod, ali će nesavesno ponašanje biti strogo kažnjeno.

„Sve ono što otkrijemo i što pronađemo kao nedozvoljeno, što je suprotno zakonu, što je suprotno odlukama Ministarstva poljoprivrede, biće rigorozno procesuirano. Ovo nije pretnja, ovo je preporuka proizvođačima da se strogo drže pravila“, kaže direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

Potrošači u Srbiji nemaju razloga za strah od otrovne hrane, naglašava ministarka poljoprivrede jer se sve kontroliše i na njivi i u trgovinama. Kaže da pošiljke za izvoz kontroliše zemlja kojoj su namenjene.

„Mi vraćamo kamione dnevno svaki dan, samo što to javno ne objavljujemo, a ne objavljuju ni ti isti novinari kojima nije zanimljivo da objave da smo mi vratili kamion u Evropsku uniju, to je normalno. Pored toga što neko pokušava da namerno podigne paniku u narodu, mi smo krenuli u vanredne kontrole. Sada ćemo analizirati i ono što se izvozi iz zemlje, iako se to u principu ne radi“, ističe ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Srbija redovno usklađuje pravila o sredstvima za zaštitu bilja sa evropskim. Inače, evropski sistem za uzbunu dnevno beleži hiljade notifikacija o neusaglašenim pošiljkama. Srbiji ima tri za nekoliko nedelja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike