„Bolja cena“ u Srbiji po crnogorskom receptu – trgovci nisu na gubitku

Pre pojeftinjenja, parizer je koštao 399, a od sutra će biti 259. Jogurt od 164 dinara biće 134. Sok od jabuke sa cenom 120 dinara pojeftiniće za čak 40 dinara. Krompir je bio 99, a na policama sa oznakom „Bolja cena“ koštaće 60 dinara.

Godinama unazad, hrana je najskuplja stavka na spisku za kupovinu prosečne srpske porodice. Cene su naročito počele da rastu posle zaoštravanja rata u Ukrajini.

Kako bi obezbedila niže cene hrane i sredstava za higijenu, Vlada je sa trgovcima dogovorila sniženje od oko 20 do 40 odsto za 20 artikala.

Predsednik Srbije sutra će doručkovati u društvu ministara trgovine i finansija, namirnice sa polica koje su označene logom „Bolja cena“.

„Baš ću da uzmem i onaj jogurt koji smo predstavili i onaj ‘parizer‘, u sredu idem lično da kupim. I da dovedem Malog i Momirovića. I da napravimo sendviče. Znate kako smo kao deca pravili u četvrt hleba. Uzećemo malo i majoneza i stavimo parizer i to će da nam bude doručak“, rekao je Aleksandar Vučić.

Dok predsednik ličnim primerom garantuje da je kvalitet sniženih proizvoda dobar, mnogi sumnjaju, uzimajući u obzir niske cene.

Stručnjaci kažu da će ova akcija mnogo značiti najsiromašnijim građanima, dok s druge strane, gotovo neće biti gubitaka za trgovce.

Dr Veljko Mijušković, docent Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta kaže da u 2022. godini možemo videti da je u odnosu na prethodnu godinu došlo do porasta njihovih neto dobitaka od 26, odnosno 27 procentnih poena, za nekih 8,1 milijardi evra.

„Čak i u situaciji kada ste imali pandemiju, kada je bilo potrebno ograničiti cene određenih dobara, čak i u tim okolnostima oni su ostvarivali ozbiljne profite“, napominje Mijušković.

Iz jučerašnje posete ministra Momirovića Crnoj Gori tokom koje se najviše govorilo o zajedničkim infrastrukturnim projektima, mogli smo da čujemo gde su članovi naše Vlade našli uzor za kampanju koju su pokrenuli.

„Zahvalio bih se ministru Đuroviću i prvo bih mu čestitao na akciji „stop inflaciji“. Ta akcija je bez ikakve sumnje dala odlične rezultate. Ona je u dobroj meri i bila uzor za našu akciju koja treba da obezbedi jeftinije cene za važne artikle. Analizom sličnih akcija u Evropi mi smo videli da je ova akcija možda i najkvalitenije urađena. Pokušaćemo da ponovimo njihov uspeh“, kaže ministar Tomislav Momirović.

Kako prenose tamošnji mediji, Vlada Hrvatske tražiće od velikih trgovaca da za oko 1.300 namirnica vrate cene koje su važile do 31. decembra prošle godine.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike