„Bimal Grupa“ potpuno preuzela fabriku jestivog ulja „Sunce“ iz Sombora

„Bimal Grupa“ je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja „Sunce“, a 25. maja ove godine stekla je 100 odsto vlasništva, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika.

Potpuno preuzimanje fabrike „Bimal Sunce“ je bio primarni cilj „Bimal Grupe“ još od samog početka postupka preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja.

„Cilj naše akvizicije je jačanje pozicije ‘Bimal Grupe’ na Zapadnom Balkanu, te dalja konsolidacija industrije ulja u regiji. U protekle tri godine fabrika ‘Bimal Sunce’ je tehnički i tehnološki rekonstruisana, te je proizvodnja finalnog proizvoda dovedena na planirani nivo od 200 tona dnevno. U toku su dalje investicije koje za cilj imaju podizanje efikasnosti fabrike i proizvodnje koja je komplementarna fabrici ‘Bimal’ iz Brčkog“, kaže Ilija Studen, predsednik uprave „Studen Grupe“ i generalni direktor kompanije „Bimal“.

Studen ističe da je ukupni investicioni ciklus koji je započet 2019. godine vredan preko 35 miliona evra.

„Bimal Grupa“ će proizvodnjom u dve fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gde „Bimal“ već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike