Bescarinski izvoz u Kinu šansa za domaće privrednike i privlačenje stranih investitora

Put je dugačak i skup, a tržište probirljivo. Ipak, proizvodi iz zemlje Bate Živojinovića mogli bi da osvoje kineske potrošače kao što je tamošnju publiku pre pedeset godina osvojio čuveni Valter. Oni koji u Kinu već izvoze, kupce su našli na međunarodnim sajmovima i preko Privredne komore Srbije.

„Kod njih je najvažnija količina, jer to je toliko veliko tržište da mi kao zemlja Srbija ne bismo mogli da pokrijemo jedan deo njihovih zahteva. Ono što je jako dobro je taj naš odnos i što oni vole Srbiju“, kaže Maja Aleksić iz vinarije „Aleksić“. 

„Bundevina ulja su se pokazala kao proizvod koji je po ukusu Kineza, a zanimao ih je i kvalitet sirovinske baze, ali s obzirom na to da mi uzgajamo sirovinu, brzo smo stekli njihovo poverenje“, kaže Nebojša Lukić iz firme „Proizvodi od golice Olga“.

Dobar deo tržišta hrane i pića zauzele su Francuska, Italija i Čile, ali ni Srbiji ne treba mnogo da bi je prepoznali kao proizvođača delikatesa, kažu u Privrednoj komori. Kancelarija u Šangaju završava rad na promociji srpskih proizvoda na mrežama, poput Tiktoka i Alibabe.

„Kina je jedinstveni digitalni ekosistem gde se skoro 60 odsto maloprodaje odvija onlajn. Naša kancelarija upravo radi na tome da se otvori prvi srpski nacionalni paviljon za srpska vina i rakiju koji će podići na jedan viši nivo prodaju i promociju naših alkoholnih pića“, kaže Jelena Grubor iz Privredne komore Srbije.

Posle potpisivanja sporazuma srpska industrija i poljoprivreda za izvoz u Kinu imaće u Evropi najbolju poziciju, kažu u Ministarstvu trgovine. Nadaju se da će to privući i strane investitore. 

„Te kompanije moraju prvo da otvore proizvodnju u Srbiji, jer da biste izvozili kao domaća kompanija, domaći proizvod, morate da imate proizvodnju i sirovinu iz Srbije. Želimo da ostvarimo prostor za naše kompanije da imaju i do 35 posto bolju startnu poziciju na tržištu, da ukinemo carinu, a onda i druge barijere“, kaže ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović.

Godine 2012. srpski izvoz u Kinu je vredeo šest miliona dolara. Prošle godine milijardu i 300 miliona, a ove se očekuje dve milijarde. Najviše smo zaradili na izvozu bakra i motora. Veliki rast izvoza ima i goveđe meso. Kinu političari smatraju prijateljskom zemljom koja nas ni u čemu ne uslovljava. Ekonomisti i privrednici, prirodno očekuju i veću materijalnu korist za obe strane.

(RTS)