Banke nagradile poljoprivrednice – posla ima od jutra do sutra

Da je kreditna sposobnost poljoprivrednika u Srbiji veoma niska primetila je i Svetska banka. Kamatne stope od 6 do 8 odsto gotovo su neizdržive za paore iza kojih je loša sezona.

Poslovna banka koja polovinu portfolija temelji na agraru shvatila je da nema opstanka bez drušvene odgovornosti. Zato su bespovratno najboljim klijentima dodelili novčane nagrade.

“Posla ima 365 dana u godini što se toga tiče, ali mi imamo tu neku motivaciju, sam si svoj gazda i radiš na svome, posla ima od jutra da sutra ali ne žalimo se, nije nam teško”, kaže Tijana Stokić iz sela Lazarevo kod Zrenjanina, koja je dobitnica nagrade od 200.000 dinara.

„Ovo je velika motivacija za nas, cilj nam je da proširimo još više plasteničku proizvodnju, kaže Marina Jovanović, selo Karane kod Užica, dobitnica nagrade od 300.000 dinara.

Idemo ka tome da jednog dana kupomo malo bolji traktor i stalno mehanizaciju obnavljamo, rekla je Nataša Matijaš, selo Bingula kod Šida, dobitnica nagrade od 500.000 dinara.

Svaki treći traktor prošle godine kupljen je preko programa konkurentna poljoprivreda, po kojem država vraća 50 odsto uloženog. A 40 odsto finansira se iz bankarskih kredita – 85 odsto učesnika ovog programa prvi put u životu je podiglo bankarski kredit.

Kako bi privukli klijente ali i pomogli im da opstanu, banke su svesne da moraju da posluju društveno odgovorno.

“Nije naš cilj i misija samo ostvarivanje profita nego i pozitivan uticaj na društvo na prirodnu sredinu. Za 15 godina smo uspeli da od nule dođemo do 50 posto tržiošnog učešća u kreditiranju poljoprivrednika u Srbiji i za tih 15 godina smo shvatili da je naš prosečan klijent pet godina stariji. Pet godina smo imali starijeg klijenta nego 2008. godine“, kaže Vladimir Vukotić, predsednik IO „3 Banka“.

“Od velikog broja prijava koje su prispele, svaka zaslužuje nagradu. jer prosto danas biti mladi poljoprivrednik veoma je izazovno. Treba im čestitati i stimulisati ih i da se i dalje bave poljoprivrednom proizvodnjom”, kaže Jelena Nestorov iz Zadružnog saveza Vojvodine, član komisije za dodelu nagrada.

Poljoprivrednici su za banke poželjni klijenti – pozajmljuju samo koliko im treba, a rate plaćaju na vreme.

(RTS)


Ostavite komentar