Zbog vodostaja Rasine odsečeni delovi Aleksandrovca, u Kosjeriću zamućeno izvorište pijaće vode

Voda se još uvek sliva ulicama Aleksandrovca, nakon nevremena, jake kiše praćene gradom, koje je zahvatilo tu opštinu.  Najveće posledice koje se trenutno saniraju su u samom gradu. Stradala je putna infrastruktura, potopljeno je nekoliko domova, a štete ima i u vrtiću predškolske ustanove „Naša radost“.

„Sva voda se sjurila u vrtić, pričinjena je velika šteta u podrumu gde je kuhinja, vešernica, magacin. Svi radnici koji su mogli su došli. Čistili smo, dosta toga smo odradili, ali nažalost vrtić neće moći do daljeg da radi dok se ne vidi kolika je šteta i koje sve korake treba da preduzmemo“, ističe Daliborka Simić, direktorka predškolske ustanove.

Navodi da su predsednik opštine i potpredsednik skupštine posetili vrtić i da u dogovoru s njima  dalje postupaju.

Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac kaže da je sinoć zasedao Štab za vanredne situacije i da će danas timovi na terenu snimiti sva oštećenja na putnoj infrastrukturi, domaćinstvima pa da će onda odlučiti šta će uraditi, da li će se uvoditi vanredna situacija.

„Juče je bila katastrofa. Za jedno pola sata i 45 minuta, slila se ogromna količina padavina koje su od naših ulica praktično napravile rečne tokove. Ljudi koji su se našli na ulici bili su životno ugroženi. Trajna oštećenja na putnoj infrastrukturi objektivno nismo u mogućnosti da dovedemo u neko pristojno stanje bez pomoći Ministarstava i Republike Srbije“, istakao je Mihajlović.

Ukazao je da je u vrtiću poplavljena kuhinja i da je morao biti obustavljen rad kako bi se izvršila sanacija, dezinfekcija.

„Bolje da nam deca budu kod kuće par dana dok sve to ne dovedemo u pristojno stanje. I pokušaćemo da na neki način sve to preveniramo da nam ubuduće voda ne prodire u kuhinju. Objektivno vrtić je star oko 40 godina, nikada se nije dešavalo da voda prodre u prostorije“, ukazuje predsednik opštine.

Navodi da  da su kuće oštećene i u drugim delovima opštine Aleksandrovac i da će pokušati da svim tim ljudima maksimalno pomognu.

„Ono što nas najviše brine je to što su nam pojedini delovi Gornje Župe odsečeni od sveta. Mi nismo u mogućnosti da pošaljemo ni mehanizaciju s obzirom kakvi su uslovi i oštećenje na tim putevima. Došla je Rasina, mehanizacija ne može da pređe preko mosta, jer je takve nosivosti da ne može da izdrži taj teret“, naglasio je Mihailović.

Zamolio je građane za strpljenje i razumevanje.

„Ovo je nešto što je nepredviđeno i ne možete ništa da uradite. Možete samo da posmatrate i da tugujete sa svojim sugrađanima“, kazao je predsednik opštine Aleksandrovac.

Nevreme u Brusu, vanredna situacija u Kosjeriću

I područje opštine Brus je juče zahvatilo nevreme, gde se takođe sagledavaju posledice.

Zbog problema sa vodosnabdevanjem, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Kosjerića, u MZ Brajkovići i MZ Selo Kosjerić.

Posle jučerašnjih, obilnih padavina, u Kosjeriću su se bujični potoci povukli u svoja korita, ali je zamućeno izvorište pijaće vode.

Izvorište Taorska vrela, zbog obilnih padavina, zamućeno je već nekoliko dana, a od sinoć je zamućen i alternativni bunar Despotovići sa koga se vodom snabdeva grad Kosjerić.

Obezbeđena je cisterna sa pijaćom vodom koja kruži gradom a o njenoj tačnoj lokaciji, građani su informisani putem lokalnog radija, sajta grada i komunalnog preduzeća, kao i društvenih mreža.

(RTS)