Završen popis na KiM, 200.000 ljudi manje za 12 godina

„Sve zajednice su bile otvorene za popis i zalagale su se da se popišu. Učešće svih manjinskih zajednica je bilo masovno, osim srpske zajednice u četiri opštine na severu KiM, oni su delimično učestvovali”, rekao je Avni Kastrati.

Na primedbe novinara da u većinski srpskim sredinama popisivači nisu registrovali sva domaćinstva i građane, te da su zainteresovani ostali nepopisani, Kastrati nije dao jasan odgovor, osim da se izgovarao da su neki popisivači odustali, prenosi KiM radio.

„U nekim srpskim zonama su po tri puta bili popisivači i u zadnjih nedelju dana. Građani srpske nacionalnosti su već pokušali da se pridruže jer su videli zanačajnost popisa, a tokom tih pet nedelja se nisu odazvali. Ovo je projekat popisa i AKS ga je uradila što je bolje moguće. Davana je mogućnost da se registruju iz svih opštine, bez obzira na etničku pripadnost. Radili smo nemoguće da se i srpska zajednica odazove. Bilo je sedam centara za njih da se registruju. Zahtevi koji nam dolaze iz drugih opština, mi smo pokušali da izađemo u susret. Oni koji se nisu registrovali ove godine biće registrovani 2031. godine“, kazao je Kastrati.

Naveo je da je Agencija za statistiku imala saradnike iz dve nevladine organizacije u opštinama sa srpskom većinom koje su trebale da rade na kampanji. Na pitanje novinara koje su to organizacije i koliko novca im je dato na raspolaganju za kampanju, Kastrati nije odgovorio.

Preliminarni podaci o popisu stanovništva i domaćinstava biće objavljeni početkom jula, kazao je šef Agencije, dodajući da će službenici Agencije za statistiku raditi i tokom perioda godišnjeg odmora.

Konačni podaci, prema njegovim očekivanjima biće saopšteni za šest meseci.

Popis stanovništva i domaćinstava na Kosovu i Metohiji počeo je 5. aprila, a završen je, uz produžetak od nedelju dana, 24. maja.

Prema popisu iz 2011. godine, ukupan broj stanovnika na KiM bio je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba. Međutim, prema procenama civilnog sektora, na KiM živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.

(RTS)