Završava se agonija duga osam godina, Kragujevac dobija centar sa bankom matičnih ćelija

Što čovek započne – neka Bog ne ospori, poruka je u kapsuli koja je položena u kamen temeljac Centara izvrsnosti 2016. godine. Trebalo je sve da bude gotovo 2017.

Međutim, izvođač radova je bankrotirao, izgradnja bila je obustavljena, a rokovi prolongirani. Pre dve godine izabran je novi izvođač i sada se kraj agonije nazire. Izgradnja jedanaest i po hiljada kvadrata je u završnoj fazi.

„Oko 80 odsto prostora biće namenjeno Fakultetu medicinskih nauka. Tamo će se odvijati dobar deo nastavnog procesa, osim onog koji ne zahteva specifičnosti kliničkog rada. Odvijaće se naučno-istraživački rad“, kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

„Nauka počinje da živi“

U Centrima će biti smeštena Nacionalna banka matičnih ćelija i Institut za informacione tehnologije. 

„Trenutno smo u stambenim zgradama – u stanovima smo. To je jako veliki problem za nauku. Radujemo se tom danu kada će, možemo slobodno reći, nauka ponovo da počne da živi“, poručuje dr Igor Saveljić, v. d. direktora Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu.

Iako se o centrima govori kao o kragujevačkom „Skadaru na Bojani“, od izgradnje se nije odustalo, tvrdi premijerka. Ocenjuje da je taj projekat jako važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i Kragujevcu.

„Nazire se sad već kraj. Investicija od 18 miliona evra uložena je u Centre izvrsnosti. Raspisujemo tender za opremu i nameštaj. Verujem da se u aprilu ili maju useljavaju ljudi i kreću da rade iz Centra izvrsnosti“, tvrdi Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Pod tim krovom privremeno će biti smešten i Naučno-tehnološki park, peti u Srbiji. Kasnije će biti premešten u Inovacioni distrikt, jedinstveni poslovno-komercijalni kompleks u Kragujevcu, čiji se izgradnja očekuje početkom sledeće godine.

(RTS)


Ostavite komentar