Zašto su važni preventivni pregledi kod dece koja se bave sportom

Dr Vladislav Vukomanović, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da jedan od 100.000 sportista premine tokom treninga ili sportske aktivnosti.

„Uzroci su najčešće neotkrivene bolesti srčanog mišića. Može da bude reč o upali srčanog mišića ili o aritmijama koje se ni na preventivnim pregledima ne mogu otkriti“, rekao je Vukomanović, komentarišući vest da je bolnici u Pančevu preminuo dečak kome je pozlilo na treningu.

Prema njegovim rečima, preventiva su pregledi, posebno kardiološki, koji treba da se obavljaju jednom do dva puta godišnje u zavisnosti da li je dete aktivni ili rekreativni sportista.

„Veoma je važno uzeti u obzir na šta se dete žali – da li je imalo tegoba u toku opterećenja ili mirovanja, da li u porodici postoji da je neko ko je umro pre 50 godine ili iznenada. Na osnovu kardiološkog pregleda, može da se otkrije veliki broj potencijalno letalnih oboljenja“, ukazuje doktor. 

„Ravni tabani i kriva kičma“

Govoreći o besplatnim fizijatrijskim pregledima dece, Vukomanović je rekao da su prošle nedelje praktično kod svakog drugog otkriveni ravni tabani, kriva kička, skolioza ili kifoza.

„To je posledica lošeg držanja naše predškolske i školske dece. Dati su im saveti i preporučene vežbe. Preventivni pregled su značajni i za decu i odrasle za unapređenje zdravlja, ali i za otkrivanje bolesti u ranim fazama“, navodi doktor.

Dr Vladislav Vukomanović savetuje roditelje da redovno jednom do dva puta godišnje dovode decu na preglede kod pedijatara u domovima zdravlja da bi se na vreme otkrila i lečila potencijalna oboljenja.

(RTS)