Zašto mnogi Srbi u Hrvatskoj skrivaju identitet

„Istine se razvijaju kao i druge prirodne pojave, rađaju se, rastu i nestaju“ – ta misao francuskog sociologa Le Bona čula se na naučnom skupu, uz ocenu da je život srpske manjine u Hrvatskoj izazovan.

Uz političke, najteži izazovi su ekonomski, jer je prosečna starost Srba u susednoj zemlji 55 godina i većinom nisu radno aktivni.

„Ova vlada vodi računa o tome da međuetničke tenzije budu stišane, ali postoje politički akteri kojima to smeta i politički akteri koji bi to hteli narušiti i koji s vremena na vreme poduzimaju sve da bi bilo iz etničkih bilo političkih motiva otežali tu saradnju koju je vlada omogućila i podržava“, kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća i lider SDSS-a. 

Kaže najbolji put za ostvarivanje prava je učestvovanje u političkim odlukama i da je zato važno sačuvati i tri mandata, koliko Srbi imaju u Saboru. Četiri puta više bilo je pre ratova devedesetih, kada su Srbi činili većinu u 40 lokalnih samouprava.

Za povratnički karton registrovano je oko 133.000 ljudi, kako bi lakše došli do dokumenata, imovine i drugih prava. Svakodnevno se bore i za očuvanje kulturnog identiteta. Većinom su pravoslavci, ali retko pišu ćirilicom.

„Bilo da se pojavi srpska knjiga ili film, svi nas uspesi srpske kulture raduju i mi participiramo u njima. Ostaje pitanje u kojoj meri mi specifične potrebe na lokalnom terenu možemo zadovoljiti. Minimum je osiguran postojanjem SNV i SKD ‘Prosvjeta’. Najveći problem je obrazovni proces i školstvo“, rekao je Čedomir Višnjić, urednik u SKD „Prosvjeta“.

Predsednik SANU Zoran Knežević navodi da Akademija može da doprinese samo u onoj meri u kojoj inače učestvuje u rešavanju složenih društvenih problema, a to je upravo organizovanjem skupova i „pokušajem da se razume naša nacionalna manjina tamo ili njihova ovde“.

Sporo rešavanje otvorenih pitanja u ostvarivanju prava jedna je od najvećih teškoća za Srbe u Hrvatskoj. Jedno od najbolnijih, pitanje gde je oko 1.800 ljudi nestalih tokom rata.

(RTS)


Ostavite komentar