Zašto kasne letovi s beogradskog aerodroma – nadležni za nadzor tvrde jedno, aerodromske službe suprotno

Zbog učestalih kašnjenja i odlaganja letova prethodnih dana na Aerodromu „Nikola Tesla“, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije trenutno sprovodi vanredni inspekcijski nadzor.

„Direktorat je analizom prikupljenih podataka utvrdio da operater aerodroma ‘Nikola Tesla’ u određenom vremenskom periodu nije ispunjavao personalne i tehničke uslove za pružanje usluga zemaljskog opsluživanja, odleđivanje i zaštita od odleđivanja vazduhoplova, kao i da u određenim vremenskim intervalima nije postupao u skladu sa procedurama zadržavanja aerodromske opreme pogotovo imajući u vidu čišćenja aerodromske opreme od snega i leda“, kaže Danilo Đukić, inspektor za usluge zemaljskog opslužuvanja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Na beogradskom aerodromu tvrde suprotno. U pisanom odgovoru koji su dostavili redakciji Beogradske hronike kažu da imaju dovoljno ljudi i opreme za odleđivanje aviona, ali da je za to potrebno određeno vreme.

Kažu i da se zbog kašnjenja letova u odlasku iz Beograda u jutarnjim satima, kao i u dolasku u Beograd, dešavalo da veći broj aviona nego što je predviđeno čeka na odleđivanje.

U odgovoru navode i da je situaciju prethodne nedelje dodatno otežala magla jer, i pored činjenice da aerodrom raspolaže opremom za sletanje u uslovima smanjene vidljivosti, na sletanje i poletanje utiče i tip samog vazduhoplova, zatim procedure koje propisuju avio-kompanije, kao i odluka pilota da li će, u takvim okolnostima, sleteti u Beograd.

U Direktoratu kažu da su operatoru aerodroma naložioli sprovođenje hitnih mera kako bi avio-saobraćaj bio normalizovan.

„Navedene nepravilnosti i izrečene mere biće konstatovane u zapisnicima o vanrednom inspekcijskom nadzoru na osnovu kojih će Direktorat po zakonom propisnaim merama“, kaže Danilo Đukić.

Danas nije bilo kašnjenja, uz nekoliko izuzetaka, kažu na beogradskom aerodromu. Istini za volju, danas je u Beogradu temperatura bila u plusu, pa nije bilo potrebe da se preduzimaju bilo kakve dodatne mere kod poletanja aviona.

(RTS)


Ostavite komentar