Zašto ćutimo na pretnje učenika i posle tragedije u „Ribnikaru“

Najava da će subota biti radna bila je dovoljna da učenik sedmog razreda Osnovne škole „Drinka Pavlović“ jednoj nastavnici zapreti da će uzeti očev pištolj i pucati u nju. Zabrinuti roditelji, koji nisu želeli pred kamere, rekli su nam da je slučaj prijavljen policiji, da je obavešten i Centar za socijalni rad.

Uprava škole o tome ne želi da govori, iako smo pokušali da i od njih čujemo šta se dogodilo. Obratili smo se i resornom ministarstvu, ali odgovor nismo dobili. Čak ni savet roditelja nije hteo pred kamere.

Nastavnica je na bolovanju, a kako su nam rekli roditelji, agresivno ponašanje tog učenika traje nedeljama. 

„Bilo je neophodno da je uprava škole odmah reagovala, tako što bi formirala jedan tim koji bi činio odeljenski starešina, đaci koji pohađaju taj razred sa nastavnikom, roditelji, i da svi zajedno nađu model kako bi se pojačao vaspitni proces sa ovim učenikom“, smatra članica Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja Tatjana Macura.

Stručnjaci kažu da su vršnjačko nasilje i agresivnost dece u porastu i da se Centri za socijalni rad uključuju u rešavanje tog problema, ali tek kada ih o tome obavesti škola, kada se nasilje već dogodi. 

„Uloga Centra za socijalni rad je da po dobijanju informacije od škole i o svim onim informacijama šta je sve škola preduzela u radu sa ovom porodicom, ima takođe da se uključi intezivno u rad u delu procene, odnosno provere da li je to dete ranije evidentirano u Centru za socijalni rad, da li je imalo problema u ponašanju, na koji način funkcioniše njegova porodica, da li je to dete eventualno žrtva nasilja, bilo u porodici ili nekog trećeg lica pa čak i vršnjačkog nasilja“, objašnjava Sandra Perić iz Komore socijalne zaštite. 

Ličnost i modele ponašanja roditelji kod deteta formiraju do sedme godine. Posle toga veći uticaj ima okruženje, ali psiholozi kažu, roditelji moraju da ih usmeravaju sve dok ne odrastu. 

„Najbitnije je da se stvori ta povezanost i poverenje, da dete kada ima problem da može da dođe svom roditelju, da mu to kaže. Tada roditelj može da ima i ulogu proijatelja donekle, podrška, prijateljstvo i kontrola, naravno. Roditeljska kontrola je jako bitna u nekim zdravim granicama, da proveri s kim se druži, kako provodi svoje slobodno vreme, kakav je u školi, jednostavno da bude uključen u njegov život“, kaže psihološkinja Sanja Dabović Perašević.

Samoća, traženje podrške u lošem društvu, ljutnja i bes glavni su okidači za pojavu vršnjačkog nasilja, koje bi moglo da se izbegne kada bi roditelji sa decom razgovarali i kada bi na vreme postavili granice šta se sme, a šta ne sme. Čak i kada se dogodi vršnjačko nasilje, sve može da se popravi. Nekom detetu je dovoljan samo jedan razgovor sa psihologom, nekom nekoliko meseci ili godina, ali u ceo proces moraju da se uključe i roditelji.

(RTS)


Ostavite komentar