Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog dvogodišnjeg deteta koje je neuhranjeno primljeno u Tiršovu

Gradski centar za socijalni rad dužan je da u najkraćem roku, ne dužem od 10 dana, dostavi informacije o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na ovaj slučaj, ističe se u saopštenju Zaštitnika građana.

Prema navodima medija, na osnovu čega je pokrenut ispitni postupak kontrole, dvogodišnje dete je u trenutku prijema u bolnicu bilo neuhranjeno, dok je majka deteta „zadržana“.

Povodom navedenog slučaja, zaštitnik građana Zoran Pašalić je ocenio da je obaveza države da preduzme sve potrebne mere za zaštitu deteta od različitih oblika zanemarivanja, kao i svake vrste eksploatacije i da poštuje, štiti i unapređuje prava deteta.

„Dokle ovako?! Svi znam gde nas je dovelo zanemarivanje dece, posebno u slučajevima gde su deca životno ugrožena ili postoje razumne indicije koje bi ukazale na to da bi dete moglo biti izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zato je neophodna pravovremena reakcija nadležnih organa“, rekao je Pašalić.

Istovremeno je ukazao i na to da su svi koji primete bilo kakav oblik zanemarivanja ili nasilnog ponašanja prema deci, dužni da to spreče i prijave nadležnim organima, a da će država reagovati u najboljem interesu deteta.

(RTS)


Ostavite komentar